RSS

donut & ayam goreng rempah

Donut



Ayam Goreng Berempah




assalamualaikum & salam sejahtera kpd semuanya..rakan2,kenalan,kakak2.....petang2 panas terik spt nie sepatutnya best jugak jika dpat melelapkan mata barang sejam 2.tapi bila difikirkan byk lagi kerja2 rumah yg x pernah beres.......nampaknya secara automatik terbatallah niat nak turu seketika.....

N3 ni sepatutnya di update malam tadi,tapi kerana tetamu yg datang melajakkan diri berbual hingga ke pukul 10 mlm....nampaknya terpaksalah di update N3 ni di waktu petang.

Semalam petang balik je dr sekolah agama,anak dara ku yg sulung membuat permintaan..."mama..mama.. boleh tolong tak?" tanya nana..."tolong apa?" tanya ku pula..."mama boleh tolong nana buatkan donut tak.nana nak makan donut lah..."hahhahaah..ooo itu rupanya pertolongan yg nak diminta...Agar tidak menghampakan permintaannya,aku pun kedapurlah menguli donut....So,Donut Suria resepi dari MamaFami's menjadi pilihan....senyum lebar je anak dara ku tu bila permintaannya ditunaikan...

Harini ekceli aku mencuba 2 resepi baru.1) donut suria dr mamafami. 2) ayam grg berempah resepi dari
Datin EL. kedua2nya mmg best....So kat sini di tepekkan kedua2 resepi itu...Kepada MamaFami's &
Datin El..terima kasih byk2 lah ye sbb mberi keizinan cnp dr umah mama & datin....

Donut
resepi asal: MamaFami's

Ingredients :

(A)
3 cups flour
3 tablespoons milk powder
3 tablespoons shortening (lenda gunakan buttercup je)
3 tablespoons castor sugar

(B)

200ml lukewarm water
2 teaspoons instant dry yeast
20ml water ~ extra if needed

Method :


1. Mix well all the ingredients in B.
2. Pour into ingredients A and knead till smooth and shiny.
3. Roll to about 1/2 cm thick and cut with the donut cutter.
4. Leave to prove for about 1/2 hour.
5. Fry on medium heat till golden brown.
6. Coat with sugar.


Ayam Goreng Berempah
Resepi asal: Datin El.

Bahan2nya
5 ketul daging ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu makan kunyit
3 biji bawang merah
4 bawang putih
2 cm halia
2 sudu kecil cili serbuk
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar tepung jagung

sukatannya agak2 lah ye mengikut kuantiti ayam..

bersihkan ayam
bawang merah bawang putih dan halia - dikisar
gaulkan ayam dengan semua bahan dan perap kira2 1 jam ( lebih lama diperap lagi sedap)
goreng ayam hingga keperangan masak dan garing


tak sesusah manakan membuatnya.....cubalah..pasti berbaloi2.....


ruangan petua
Jintan putih
Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Datin El said...

salam..dah lama tak buat donut..teringin pulak bila nampak kat sini..

izahdaut said...

salam kak lenda..best ni bleh mintak gak..nak mintak tolong gak.nak 6 ketui donut, 2 ketui ayam.cemana?boleh?hikhikhik

LENDANUAR said...

izah; boleh apa salahnya......meh lah sini ke merlimau,melaka.....anytime boleh je serve donut ni....hihihihi

Post a Comment