RSS

OREO CHEESE CAKE


Assalamualaikum....
Mood tengah rajin ke dapur lately nih..so bila bukak esbok nampak banyak pulak whip cream dlm tu...cream cheese pun ado..tu yg x pikir panjang terus je menge "cheese" kan diri kat dapur tu....

dah lama x buat ciskek ni since lepas posa aritu si FIFI sibuk minta buat ciskek......ok fifi,mama dah tunai kan permintaan fifi walopun agak lambat .atleast mama buatkan jugak kan....
petang tu lepas balik dr ngaji,dia yg terlebey sudah asyik buka esbok je manjang.katanya bila boleh dimakan...x sabo betul anak dara nih.....bila pas magrib bila i kata dah boleh di potong...hmmm sampai 2 slices dia bedal...aisey kuat btl makan ciskek..bagi lenda yg memang merasakan alignment badan semakin menembam lately ni...aiii..makan 1 slice pun cukup lah ye...

it so creamy ye oreo ciskek ni....lenda x hias apa pun atas ciskek ni sbb nak bio ianya nampak suciiiiiii jer dgn biskut oreo yg di patah2kan tu...resepi biasa lah lenda cnp dr sifu ciskek kita kalo bukan kak umi kuantan.....resepi asal boleh tgk sini ye....kak umi lenda minta izin share resepi ni kat sini ye...tenkiuuuuuuuuu kak umi laling....


OREO CHEESECAKE
Resepi Asal: Jthorge
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

· 30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)

· 1/4 cawan butter - cairkan.

Bahan Filling:-

· 16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese - lembutkan (biasa akak gunakan jenama Philadelphia)

· 1/2 cawan gula halus

· 1/2 sudu teh esen vanila

· 1/2 cawan sour cream ( lenda guna whip cream je..)

· 2 biji telor - buang tali pusatnya

· 1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-

1. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.

2. Masukkan sour cream dan pukul sebati.

3. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.

4. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.

5. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. (Cara akak - setelah setengah jam waktu membakar, tutup permukaan ciskek dengan alluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning - kali ni akak terlupa nak buat step ni...dah la terlebih kuning tu..hehe..)

6. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Ummi said...

Assalam Linda...amboiii tayang OCC eh...ngences lgk akak tengok...hehehe... Best kaaan... kalau ulang2 makan mmg sedap...xleh sekali harung kan, muaak lak nnt...hehe

LENDANUAR said...

kak ummi laling...mmg best OCC ni...pasni angan2 nak wat lagi tapi nak letak lemon sikit lah...biar hilang muak rasa cream cheese tu...neway tenkiu bebyk ye sharing the resepi tu....

Post a Comment