RSS

PAI DAGING


ASSALAMUALAIKUM.....

monday morning to all ...hihihihihi.masih ada sisa2 kemalasan yg berbaki pada diri ini,.hihihihihihi
semua pun ada..malas nak masak..malas nak lipat kain .malas nak mengemas..kalo boleh rasa nak baringggggggggggg jer....tapi itu semua tinggal angan2 jer kan..uollls boleh ker buat camtu..baring jer tanpa wat rutin harian????????

Simpan jer lah angan2 tu mak lenda oiiii,kalo diri sendiri sakit pun still terasa nak bgn & pergi ke dapur memasak..rasa mcm berdosa jer kalo x memasak for them....sesekali kena gak marah dgn hubby"dah tahu diri tu sakit,g lah berehat...biar kami yg handle pulak...."wakakakkakak

tapi petang semalam bukan lenda yg sakit okey...ni anak2 yg pakat sakit.hahha boleh pulak cakap camtu kan..ekceli.....entah kenapa lah kan..dr petang sabtu lagi anak2 dah menampakkan diri tu x sihat..batuk2 selsema & demam.ketiga2 nyer....haru pulak jadi nya..perabisnya we all ke kinik...hmmmmmm bulan ni duit ke kinik jer dah RM200.mak oiiiii

so melayankan kerenah org yg sakit ni mmg haru sikit lah kan...so tghari semalam lenda merajinkan diri buat pai daging(memandangkan stok dging korban byk dlm esbox tu)..resepinya mudah bangat deh....lenda amik dr majalah pa&ma.xingat pulak thn bila & cetakan bulan nya...dah lenda gunting2 & tampal dlm buku rujukan memasak...so kat bawah ni lenda tepekkan resepinya ye...



PAI DAGING

sumber : Majalah Pa&Ma

Bahan2 utk kulit pai
1) 150gm tepung gandum
2) 1 sudu kecil baking pwder
3) 90gm butter
4) 2 biji telur (dipukul hingga kembang)

Bahan2 utk inti
1) 200gm daging kisar/daging dipotong dadu
2) 1 tangkai daun sup
3) 1 biji bwg besar dihiris nipis (lenda potong dadu)
4) garam secukup rasa
5) 1 sudu kecil serbuk lada hitam( lenda omit bhn ni)
6) minyak utk menumis
7) 2 sudu besar serbuk kari ( ni lenda tambah)

Bahan sapuan
* 1 biji telur ( ambil putihnya sahaja)




cara2nya
1 )utk mbuat kulit pai, gaul kesemua bhn dan uli hingga menjadi doh.perapkan selama kira2 20 minit

2)sementara itu,tumis bawang besar sehingga naik bau,masukkan daging,daun sup ,serbuk kari,serbuk lada hitam,garam.kacau hingga masak.sejukkan

3) ambil doh dan gelek sehingga menjadi setebal 1/2cm.terapkan dgn acuan bulat.ambil sekeping dan masukkan ke dlm acuan pai mini aluminium.

4) selepas itu,masukkan inti dan tutup dgn sekeping lagi doh yg sudah diterap.tekan bahagian tepinya supaya inti tertutup rapat.

5) sapukan permukaan pai dgn putih telur dan bakar pada suhu 180'C selama 25 minit.

6) sedia utk dihidangkan...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment