RSS

BLUEBERRY CHEESE CAKE (NON BAKE)


X boleh tahan kalo kita dengo pasal ciskek kan...me too...cannot..cannot tahan oooo.....musti mau makan...pagi ni merajinkan diri ke dpur..buat ciskek yg cepat aje siapnya..x perlu masak2 bagai...

tadaaaa....siap & after lunch tadi dok anak beranak dimeja mengadap ciskek ni..hmmm yummy sekali...dah byk kali buat bluebery ciskek ni....biasalah ikut resepi dr umah hana...boleh klik sini kalo nak tgk versi hana ye...

ok resepi lenda tepek kat sini buat tatapan umum....



BLUEBERY CISKEK (non bake)

Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
  • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz (lenda guna biskut digestive)
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain (lenda x letak)
  • 90g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
  • lenda tambah lemon zest & 2 sudu jus lemon...




Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment