RSS

BIHUN GORENG SIMPLE.....


assalam semua..hihihihi kali ni pun menjamu mata jer ye....ala wat bihun grg semua org pandai kan..ni sesajer jer tepek gambo2 ni.kalo x nanti rumah ni bersawang2 pulak tanpa any xtvt....

Ekceli ni N3 tertunggak ye..lama dah wat tapi x nyempat2 nak hapdate..kali ni lenda lebihkan daun kucai & taugeh..i love kucai....hihihi.so selamat menjamu mata..adios amigos.hahhahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HAPPY BIRTHDAY NUR SABRIENA


Nur Sabriena Bt Hairul Anuar


hepi bday to u..hepi bday to u ..hepi bday to sabriena..hepi bday to u.....

Bday Sabriena lepas dah on 27/12/10 aritu..terlambat hapdate umah ni sbb tuan umah teramat bizi di penghujung cuti/bulan ni..terkejar sana sini..terkial2 & semput aku dibuatnyer.....tapi alhmdllh sempat jugak mama wat kek untuk Sabriena....

So ,nana dah pun berumur 7 thn walopun thn 2011 ni dia naik darjah 2.anak hujung thn ni still lagi childish kan...manja benoo..so on her bday aritu dia mintak macam2 dr lenda...

1) nak kek layer sponge kek warna biru...kek luar pun nak kaler biru....
2) lunch nak makan nasi ayam...
3) dinner nak makan laksa penang.

demi x mhampakan dia...lenda meluangkan masa masuk opisku (dapur) lebih awal......

*Sabriena...mama doakan nana jadi anak yg solehah,anak yg baik,mdgr kata mama & ayah..xnak garang2 dgn adik2....dipermudahkan urusan..sihat tubuh bdn,& diberi kecemerlangan hidup dariNYA...amin....
so layanzz gambo2 je;lah ye kali ni...


rasanya mama perlu g kelas mendeko kek next time.....ngeee...atleast nampak cantik dimata anak2..dah kira okey lah tu....ye dak?

sponge layer cake....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SAYUR NANGKA MASAK LEMAK CILI PADI


Jemput makan....Yummy...yummy...memang feberet lenda sekuarga....Masakan kampung mmg lah best kan kalo kena gaya memasaknya...Resepi diperturunkan oleh bondaku-makcik siah.leb u mak.hihihihihi...Masakan Omak semestinya syedapkan....

Resepi lenda tepek kat bawah sini..senang lenda nak rujuk lain kali....



SAYUR NANGKA MASAK LEMAK CILI PADI

sumber: Bonda

bahan2
1) nangka muda yg telah dipotong2 kecil & direbus(buang air rebusannya)
2) 10 biji cili padi (nak lebih pedas,sila tambah kuantitinya ya)
3) 6 biji bawang merah *
4) 4 biji bawang putih *
5) 2 ruas kunyit hidup*
6) 4 sudu besar udang kering*
7) 2 sudu besar lada hitam (biji)*
8) 2 batang serai (diketuk)
9) 1 kotak kecil santan
10) garam & sedikit perasa.

cara2nya
1) blender bhn2 yang bertanda *.kemudian masukkan kedalam periuk yang mengandungi nangka muda yang telah direbus tadi.
2) masukkan serai,garam,perasa & santan.
3) masak.
4) selepas tu bolehlah dihidangkan....

** pekena dgn nasi panas,ikan masin goreng,sambal belacan....pergh mmg bertambah nasi bila makan...************



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

POPCORN AGAIN....


merlimau top models yg nak interframe hari ni...


sufiah xsabar nak makan ketika sessi fotografi...hish .hihihii



hepi sunday.....sepatutnya hari bermalas-malasan kan..tapi xtvt ku penuh hari ni....
Popcorn ni lenda baru je buat tadi pagi.saja buat tuk anak2 makan sambil tgk tv cite Backyard Sains....

Dulu dah penah wat popcorn ni.mmg best.Resepi blh tgk kat SINI .ok hari ni lenda tepek byk gambo...layanzzzz & selamat beristirehat......



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

TIRAMISU BISCOTTI

hihihih abaikan saja yang mana comot2 tu ea..asalkan taste nya sedap...okey.....


as salam buat semua teman2....cuaca yg sejuk hujan dr petang bawa ke malam...dingin sungguh..semalam petang sempat buat Tiramisu Biscotti ni.lama dah hasrat nak buat tiramisu ni dipendamkan...kumpul bahan2 dulu.hihihihihi...

Ala,buatnyer mmg bukan nyer leceh,tapi ader je yg mbantutkan hasrat tu..so nekad semalam buat jugak.opkos ler hati ku girang gumbira bila dah siap & boleh di'NGAP' tiramisu ni....
yg paling laju makan ialah anak lanang ku..si Hamzah...kemain suka lagi dia...yg lain2 ok2 jer...fifi langsung x cuit...xnak katanya...entah ler nape x juga kutahu....mama nyer pulak...mmg laju lah menyudu ke mulut .ekekekeekek

So,resepi nie lenda cnp dr umah hana-jepung tu..tq tu hana ye..so ijin kan lenda tepek resepi & share kat sini ye hana..leb u lah....kalo tgk kat umah hana,dia pakai gelas yg molek2 transparent tu,..umah lenda xder lah cawan tu.so lenda letak dlm mangkuk jerlah...x gojezz pun ..biasa2 jer.tapi taste tiramisu ni tersangatlah ulala ye....


TIRAMISU BISCOTTI

hasil skodeng:Hana Jepun.(blh klik sini)

Bahan-bahan

· 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu

· 250g cream cheese

· 200ml whipping cream

· 1/2 cawan gula halus

· 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)

· 1 sudu makan serbuk nescafe

· serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi

2. Satukan gula, cheese dan cream.

3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.

4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.

5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.

6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.

7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.

8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.

9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

POTATO MUNCHKIN

yummy

Yeah......mmg lembut & gebus gitu potato munchkin ni...dok skodeng umah kak Nor aritu...tq kak Nor..leb u byk2...

kali ni xmoh kecek byk2....make it short yer lah ye....yg pastinya,potato munchkin ni pasti di buat lagi lain kali....sedap..sedap..bahan2nyer mudah amat...pasti dapur uolls semua ader bahan2 ni..

resepi lenda tepek bawah ni ye....

POTATO MUNCHKIN@DONUT LELA by Lelayong
sumber : Jun, Naz
sumber: SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang guna susu pekat campur air suam)(lenda ikut yang ni)
2 biji kuning telur (lenda guna 1 biji telur kuning)
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)

Cara-cara:
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin dan kentang sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

VANILLA CUPCAKE ZARIN.


YUHUUUUUUUU..assalam semua..lama dah lenda x update N3 kan....agak bizi skit...cuti skolah lah maklumnye...dgn kenduri kawin sana sini..umah jiran & saudara mara..semua nak kena hadirkan diri..


Ni vanila cupcake resepi dari Zarin (leh tgk sini)..mmg best bila dimakan panas2. Itu hari lenda buat cupcake ni wat buah tgn bila balik kg (umah mertua). xkan balik kg just tgn kosong je kan.isk..isk..isk..x empuk punya menantu gitu kan.hihihihi.

So lenda buat 2 adunan ekceli..1 adunan mmg x cukup.serasanya kalo buat 1 adunan pun,abis dimakan anak2 jer...hua..hua.hua...so credit to Puan Zarin kasi share resepi vanila cupcake dia yg sedap & gebus sgt...errr hubby lenda cakap kat lenda....."nape dr dulu x wat vanila cupcake nih..sedap rasanya..balance..." dlm berbual2 tu lenda tgk dia rembat 3 ketul lagi....

kepada mereka yg nak wat vanila cupcake ni....ha...eloklah wat yg cenggini nyer resepi...best sgt....tq again to zarin ye....resepinyer lenda tepekkan kat bawah sinun...


VANILLA CUPCAKE

ingredients
125gm softened butter
2 eggs
3/4 tsp vanilla essence
180gm self raising flour (lenda guna tepung gandum + 1sudu kecil baking pwder)
1/2 cup milk
170gm caster sugar
1/4 tsp salt


method
preheat the oven at 180 degree.
combine all ingredients in a mixing bowl and beat until smooth with electric mixer.
then place the mixture into the cupcakes trays using a spoon, filling each until 3/4 full. bake for 15-20 minutes.


senang je kan...cubalah ye....yang ni ready tuk bawa balik kg ye...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ZINGIEST LEMON CAKE

Sedap..sedap..mmg sedap...

Assalamualaikum semua...hihhihii masih lagi mood cuti skul...nak jln2,cuaca sekarang ni hujan x mnentu,kejap hujan pagi,kejap lagii kang hujan petang pulak..kalo x hujan ptg ,hujan belah malam pulak...kalo hujan mlm mmg best tidur ku lena hingga ke pagi...

Ini Zingiest Lemon Cake hasil lenda skodeng dari umah Jessie-Hearty Bakes. Jengah2 umah Jessie ni mmg buat perut ku lapar,mataku pulak hampir terjojol tgk juadah makanan yg best2 kat situ...Uolls g lah jengah & ziarah umah Jessie ni...x rugi beb....

So,hasilnya mmg best kek ni..moist jer..rasa lemonnya mmg ...ouwhh x terkata lah...uolls cubalah buat sendiri.....

resepinyer kat bawah ni...so credit to Jessie & tq byk2 ye laling....minta ijin CNP kat sini.....muah2..

well...uolls buat lah sendiri ye jika nak tau camna rasa sedapnyer kek ni..ahaks...

ZINGIEST LEMON CAKE

sumber: Jessie - Hearty Bakes

Ingredients:

150g Butter (room-temperature)

140g Sugar

2 large eggs

Finely grated Lemon rind from 2 lemons (set aside 1/4 to sprinkle top)

200g Self-Raising Flour (lenda gunakan tepung gandum + 1 tsp baking pwder)

200ml Plain Yoghurt

1tbsp Lemon Juice (lenda guna 1/2 biji perahan jus lemon)

*i prefer my cake with light hint of lemon. If you prefer it stronger, add a little more

Method:

1. Grease and line bottom of 8" baking tin.

2. Preheat oven 175°C

3. Whisk butter and sugar till fluffy and pale in colour.

4. Add in lemon rind

5. Add in the beaten eggs gradually

6. Sieve in self-raising flour

7. Add in yoghurt and lemon juice, mix till combined

8. Pour batter in cake tin

9. Smoothen top and sprinkle the balance 1/4 lemon rind on top of batter

10. Baking time abt 40mins

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CEKODOK IKAN


as salam buat semua kwn2 di pagi jumaat ni...kejap jer kan dah masuk minggu ke2 cuti skolah....cuti sekolah ni kenkawan semua g jenjalan ke mana? buat lenda & family xkemana2 pun.kalo stakat yg dekat2 adalah jugak berjalan..kalo yg jauh2 tu rasanya xdptlah nak pergi..bukan apa,hubby terlalu sibuk. orang lain sibuk bawak anak2 g jenjalan,tapi hubby lenda sibuk menanda kertas peksa SPM student.hahahhaha...ada x ader pun we all akan spent 1 day bawa anak2 ke Zoo Melaka.mereka suka.hihihihi.

ikan bilis besor yg sudah dibersihkan



Okey....uolls pernah nampak @ makan x ikan bilis besar ni? sedap wei....biasanyer kalo beli mmg lenda buat cekodok.rasanya???? ulala...resepi nyer biasalah dr makcik siah.....my bondalah...

resepi boleh tgk kat bawah. ( hmm bg yg nak mcubalah ye...x paksa tau)

CEKODOK IKAN BILIS BESAR
sumber:makcik siah (jgn marah ye mak....)

Bahan2
- 1/2 kg ikan bilis besar (disiang,buang kepala & perut-bersihkan)
-4 senduk tpg gandum
-1 sudu teh baking pwder
-3 biji bawang merah kecil *
-2 biji bawang putih*
-3 sudu besar serbuk kari (xkesah serbuk kari daging @ ikan.lenda guna serbuk kari daging Baba's)
-sedikit garam,ajinomoto
-1 biji telur

caranya
-blender bhn2 yg bertanda * dan masukkan kedalam bekas yg mengandungi tepung gandum,baking pwder,serbuk kari,telur,garam & ajinomoto.gaulkan sehingga semuanya sebati (jadi batter).
-apabila hendak menggoreng,letakkan ikan tadi diatas adunan tadi dan kepal2kan jadikan ianya bulat2.(maksudnya ikan tu didalam kepalan ye)....
-goreng & bolehlah dihidangkan....

adunan bahan2 yang sedia untuk digoreng.


**cekodok ni dimakan begitu sahaja pun dah sedap.xyah nak dicicah dgn soso cili...tapi hati2 ye pada anak2 kecil yang makan..tulang ikan ini halus..****

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SICILIAN ORANGE CAKE


HAHAHHAHAHAH..as salam semua...kenapa aku gelak? sebab aku rasa aku lah org yg paling last mencuba buat kek ni..rata2 kengkawan & sifu2 semua dah buat.aku gak yg ketinggalan...aiseyyy..

Sicilian kek ni mmg best..lembut gitu..aritu aku dok skodeng umah hana jepung tu.kemain lawo lagi dia deco kek dia nih..so aku pong rasa nak wat deco cam dia lah..( hana..sowei lah ye aku ceduk mung punya idea pasal orange slice atas kek tu.hahahahhaha ..aku suka lah ..jeles pung ader....maceh lah ye..tapi aku deco pun xsecantik hana))

Walopun deco xcantik,hasilnyer..xsampai 2 jam kek aku tu dah tinggal suku jer...tapi aku x letak pun aising + jus orange atas kek cuma aku ayakkan gula aising jer atas kek..itu pun dah manis. ehhh..aku mmg rekemenkan ler bg sesiapa yg nak mbaking tukan..cubalah kek ni.mmg berbaloi2.sedap sgt.

resepi aku skodeng kat umah hana...


SICILIAN ORANGE CAKE

sumber: Rima S'pore
skodeng: Hana
Bahan-bahan

· 250g butter - suhu bilik

· 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis (ikut hana)

· 4 biji telur size M

· 11/2 sk parutan kulit oren

· 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)

· 85ml jus oren

Bahan untuk aising

· 125g gula aising

· 5 sk jus oren

Cara-cara

· Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.

· Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.

· Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.

· Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.

· Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.

· Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HASIL KORBAN


HIHIHIHIIHI....kali ni lenda nak post lauk pauk hasil korban haritu....jarang lenda post N3 pasal auk pauk kan....tetiba teringin pulak..ni kelmarin punya lauk lunch ye.
Dapat daging korban ni dari surau tempat lenda tinggal..Hubby lenda AJK surau.tu yg dapat kot...on that day ekceli kami xder dirumah.balik kg..so jiran sebelah umah yg simpankan...maceh pada kak ani ye....

Dok tanya hubby daging ni nak dimasak apa,dia kata masak asam pedas & letak bunga kantan..hmmm sedap gak tu..dah jemu asyik masak daging asam pedas letak daun limau purut ataupun daun kesum....(lenda lebih suka masak ikut selera hubby...)

belek2 dlm bungkusan tu,ader pulak hati lembu disertakan..apa lagi,goreng jelah kan....so resepi nak masak asam pedas semua org pandai...so kita jamu mata jelah ye.....babai....

sesekali tukar selera...


hati goreng kunyit jer..simple kan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

JOM BUAT AISKRIM SENDIRI...


"Ais krim...ais krim..mama buat ais krim ler....."..itu adalah salah satu dialog & laungan Hamzah kepada kakak2nya....yelah dia tu kan si penyampai berita kat umah ni...

hmmmm mmg betul pun aku buat aiskrim cokelat lagi. godeh2 didapur sorang diri secara senyap2. hihihih.dah lama nak buat tapi hari kelmarin baru tcapai hajat.banyak resepi buat aiskrim ni yg aku dok skodeng2..tapi resepi yang ni aku rasa lebih senang bangat nak buat.uolls x caya uolls cuba lah ...senang sesgt....

lenda rasa uolls pun tahu kenapa lenda beria2 nak buat aiskrim homemade ni...kalo x caya lagi...boleh tgk gambo kat bawah ni ..buktinya ye....


mereka boleh habiskan aiskrim 1 bekas tu sekejap jer tau....mama & ayah dpt sesudu dua jer...

so bagi sesapa yg berhajat nak buat aiskrim homemade..resepinya ade kat bawah ni..lenda cnp dr umah kak Noreen UK. Muchas gracias bebyk kak noreen atas resepi aiskrim ni...creamy sgt...


AISKRIM COKLAT HOMEMADE


Bahan-bahan:

2 1/2 cawan coffeemate creamer
2 cawan (500ml) susu segar (lenda guna susu HL perisa coklat)
1/2 cawan gula (lenda kurangkan kepada 1/4) sbb mmg dah manis rasanya...

cara:

· satukan coffeemate cremer,susu segar dan gula.kacau sehingga semua larut dan sebati

· tuangkan adunan kedalam bekas dan simpan kedalam freezeer hingga separuh beku(anggaran 5jam)

· selepas itu keluarkan dan tuang kedalam mangkuk besar,pukul dengan mixer hingga gebu.

· masukkan semula kedalam bekas dan simpan dalam freezer hingga ianya beku.

· boleh laa dihidangkan...

*******lenda letak almond flakes yg dibakar,choc chip,& coklat rise...sebagai hiasan nak letak coklat sos, xsempat lah pulak..anak2 dah xsabo nak makan********************


yang ni bila dah hampir cair ye....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KARIPAP INTI SEDAP


MasyaAllah........berabuk ,bersawang semuanya ader......dah lama beno x meng'update', menyapu,mengemop umah ni......para tetamu semua harap maklum lah ye..cuti sekolah ni tuan umah sibuk melayan kerenah anak2....mana nak manage anak2nyer xtvt masa cuti ni...nak dok depan komputer pun curik2 masa. walopun x update blog tapi selalu gak lah p ronda2 umah kwn2 yg lain....

Ni N3 lepas...dah lama peram resepi ni kat dlm list.xterbuat2 pun..last2 nekad buat gak lah,boleh jugak wat minum2 ptg.resepi ni lenda cnp dr umah Hana Jepung tu..maceh hana ye...mmg best inti ni .ngunyah2 laju jer masuk mulut...nyambil2 tgk tv ptg2 ...


KARIPAP INTI SEDAP.
hasil skodeng : Hana

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air

INTI

-5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
-200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!(lenda guna daging ayam)
-setangkai daun kari
-daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
-2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.(lenda potong dadu telur rebus)
-21/2 sudu besar kari ayam/daging
-1 biji bwg besar
-2 ulas bwg putih
-garam
-gula - jika perlu(lenda letak sikit)
-air
Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup).
Gaul
rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

HAPPY BIRTHDAY NUR SUFIAH




Ahaks...menjadik jugak rupanya kek bday fifi nih..first time aku wat buttercream kek.ala2 mcm kat kedai kek pulak..(perasan sesekali xperlah kan...bg chance kat aku nak mgombangkan rasa riak ku ini..hihihihi)

As requested dr sufiah..katanya nak kek strawberry & kaler pink2 gitu....yelah..nak kek cantik2 nak celebrate dgn kawan2 kat tadika ler katakan....tu yg beria2 mamanya buatkan....so kek tu lenda buat layer sponge kek yg lenda dok tayang haritu...blh tgk kat sini fr the resepi.... & buttercream nyer pulak lenda wat ikut resepi my sifu kak Nor-Secubit Garam... tenkiu kak nor..best rasa buttercream nyer..xmanis sgt...sedap gitu....

Ekceli bday sufiah on 23 Nov ni..tapi dah cuti sekolah kan...so lenda buat awal skit leh ler dia celebrate dgn kwn2 nya...Kek bday fifi ni, lenda buat 2 layer jer...layer yg bawah tu lenda letak coklat emulco & layer atas pulak lenda letak strawberry paste..

kak nor..lenda cnp resepi buttercream kat sini ye buatrujukan lenda kemudian hari nanti....


Buttercream (Kak Nor-Secubit Garam)
utk melepa/sapuan atas/keliling kek

250gm butter
75gm shortening
125gm gula icing
1 sudu kecil vanila

Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
Boleh la digunakan utk mendeco.

* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)

100gm cooking chocolate
cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ROTI KISMIS GEBU


Salam ......berhujung minggu di rumah sahaja sambil2 menarah bukit2 baju yg menimbun itu.....hmmm sure uolss pun sama spt lenda ni kan...cukup rajin membasuh baju( bukan basuh guna tgn ye..tapi si mesin yg ku perah tenaganya)...tetapi ...CUKUP MALAS nak melipatnya...apatah lagi menggosoknya...huhhuhuhuhu

So ptg2 cenggini kuharus merajinkan diri ke dapur buat apa2 jelah kudapan for tea time...selak punya selak resepi yg dah kuperam lama dlm file..maka Roti Kismis Gebu menjadi pilihan hatiku...belum penah wat lagi sblm ni...hasil skodeng kat umah kak Zai-Teratak Impian...

Roti ni mmg gebus gebas ye..kuar dari oven mmg laku lah ..makan panas2 mmg sodapkan..punya syok makan sampai berapa buku roti ku baham aku pun xpasti...
Kak Zai..minta ijin share resepi ni kat sini ye....tenkiu leb u bebeh...





ROTI KISMIS GEBU

sumber:CMG & KAK ZAI

BAHAN-BAHAN:-
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast
50 g mentega (mat guna minyak
sapi@ghee) lenda guna butter
50 g kismis1 biji telur*

1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti.
Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2
kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.(lenda bakar dlm periuk lubang ditengah)
3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga perang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CHOC -CHIP ALMOND MUFFIN


selepas di make up....cun skit...

yang ni sblm dimake up ye..natural beauty...


salam & selamat petang semua....dah minum petang semua?hihihihi lenda baru je sat tadi mbakar mufin choc chip almond hasil skodeng umah cik mat gebu pagi tadi.....Dari tengahari tadi sampai lah la ni...hujan manjang..sejuk2 gini sedap kalo dok depan tv sambil mulut tu nguyah sesuatu kan....pastu ada la pulak air teh @ air kopi..pergh...mmg x bangun lah dari kerusi tu..nak2 kalo perut dah kenyang...apalagi..turu pun best...

so,,,,,hasilnya mufin ni mmg best..rasa cekelet nya mmg mmmmph...bila tergigit sliced almond kat dlm tu lagi lah pulak,,,best...xmoh buang masa.....sesapa nak menerai..silakan kedapur masing2 & buat okey......

resepi lenda tepek kat bawah ni ye.....

CHOC CHIP ALMOND MUFFIN

sumber:Rinn Chan

hasil skodeng: cik mat gebu (CMG)

Bahan-Bahannya :-)

1) 2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)(lenda pakai tepung gandum & 1 sudu teh baking pwdr)
2) 1/2 cawan serbuk koko
3) 1/2 camca teh garam halus*(*digaul dan diayak)
4) 2/3 cawan mentega (lebih kurang 170 g)
5) 1 1/3 cawan gula halus ( mat guna brown sugar) (lenda guna gula pasir)
6) 2 biji telur gred A
7) 1 cawan susu segar (lenda guna susu cair F&N)
8) 1 camca teh esen vanilla
9) 1/2 cawan coklat chip
10) 1/2 cawan kismis (lenda x letak)
11) 1/2 cawan kepingan badam*(*digaul rata)
Sedikit kepingan badam dan coklat cip utk hiasan


Cara membuatnya :-)

  1. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga kembang. Perlahankan speed, tuang susu dan esen vanila, pukul hingga rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putar sekadar semua sebati sahaja.
  3. Masukan kepingan badan, kismis dan coklat chip yang telah digaul dengan tepung tadi, gaul dengan menggunakan spatula sehingga rata.
  4. Isi dalam acuan muffin pilihan sebanyan 3/4 penuh, tabur sedikit coklat cip dan kepingan badan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selamat 25 - 30 minit, bergantung pada saiz acuan muffin dan oven masing2....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SPONGE LAYER CAKE


hepi mode...sambil mendengar lagu ala2 fairy tales si Selena Gomez" Fly To Your Heart" nih..mmg sedap..make my morning tuesday hepi skit...

Malam tadi rasanya mmg terlebih rajin buat Sponge Layer Cake..resepi dari kak Maz ILham Dapur...Tergoda dgn kek lapis Surabaya dia tuh...blh tgk kat sini...

Ekceli lenda mmg tgh mencari resepi sponge kek yg gebus gebas ni..yelah Birthday Sufiah @ fifi lagi 2 minggu...pingin rasa hati nak buat untuk dia & celebrate kat skul tadika dia...dah dia dok sibuk bising2 kata kawan2 yg lain bday semuanya masa sekolah..dia punya bday pulak cuti skolah..hahhahaha..nak buat mcm mana nak oi...dah lahir on 23/11/2005...hahahhahaha....kakak Sabriena lagi kesian..lahir on 27/12/2003......mmg ujung thn & time cuti skolah...

Ok stop rambling ye...memang rasa berbaloi buat sponge layer cake ni...teramat lembut & gebu...lenda buat 3 lapis ye & letakkan tengah tu blueberry filling jer..next time kalo buat nak cuba letak buttercream coklat pulak,resepi lenda cnp dari kak maz ye..tenkiu so much kak maz..izinkan lenda share ye....leb u...

letak kaler...biru,warna asal adunan & pink....


SPONGE LAYER CAKE

Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot

Bahan2nya..

· 150g tepong super fine/tepung halus (yang dalam kotak tu, mcm brand Blue Key @ MFM)

· 150g gula kastor

· 5 biji telor gred A

· 1 sudu besar ovalette

· 40ml air

· 40ml susu cair

· 80ml minyak canoli @ minyak sayur yang sesuai

· 1 sudu kecil essen vanilla

· 1 sudu kecil serbuk penaik

· 1/4 sudu kecil garam

· sedikit coklat emolco untuk lapisan bawah (cokelat)

· Rasberi/Strawberi jam secukupnya (maz guna Puratos Rasberi jam) - untuk sapu pada lapisan cokelat (lenda gunakan blueberry filling jer)


Cara

1. Sediakan 2 loyang 10x10 inci yang dialas dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 150C.

2. Ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.

3. Satukan telur,gula, ovalette dan bahan yang diayak tadi dalam mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang (2x ganda)

4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan susu cair, pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 3 minit atau sehingga aduan kek menjadi kembang dan ringan.

5. Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula sehingga sebati (masa ni jangan terlebih kacau ye)

6. Bahagikan adunan pada 2 bahagian. 1 dibiarkan warna asal dan 1 lagi dicampur dengan coklat emelco, kacau sebati guna spatula atau senduk kayu. Masukkan dalam loyang secara berasingan.

7. Bakar dengan sudu 150C selama 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit.

9. Ambil lapisan coklat, kikis buang sedikit lapisan atasnya (tujuannya nak bagi lapisan ni melekat dengan lapisan 1 lagi) dan sapu rasberi jam pada seluruh kek secukupnya.

10. Ambil lapisan 1 lagi dan letakkan atas lapisan yang telah disapu dengan jam tadi. Tekan-tekan sedikit agar lapisan bercantum kemas.

11. Boleh lah dipotong (guna pisau yang bermata nipis dan tajam agar kek tidak berderai). Sedia untuk dinikmati.Sedapp..

P/S : Untuk mendapatkan rasa kek yang lebih sedap lagi, biarkan kek yang telah siap dipotong dalam bekas kedap udara semalaman, kek jadi lebih moist.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS