RSS

HAPPY BIRTHDAY NUR SUFIAH




Ahaks...menjadik jugak rupanya kek bday fifi nih..first time aku wat buttercream kek.ala2 mcm kat kedai kek pulak..(perasan sesekali xperlah kan...bg chance kat aku nak mgombangkan rasa riak ku ini..hihihihi)

As requested dr sufiah..katanya nak kek strawberry & kaler pink2 gitu....yelah..nak kek cantik2 nak celebrate dgn kawan2 kat tadika ler katakan....tu yg beria2 mamanya buatkan....so kek tu lenda buat layer sponge kek yg lenda dok tayang haritu...blh tgk kat sini fr the resepi.... & buttercream nyer pulak lenda wat ikut resepi my sifu kak Nor-Secubit Garam... tenkiu kak nor..best rasa buttercream nyer..xmanis sgt...sedap gitu....

Ekceli bday sufiah on 23 Nov ni..tapi dah cuti sekolah kan...so lenda buat awal skit leh ler dia celebrate dgn kwn2 nya...Kek bday fifi ni, lenda buat 2 layer jer...layer yg bawah tu lenda letak coklat emulco & layer atas pulak lenda letak strawberry paste..

kak nor..lenda cnp resepi buttercream kat sini ye buatrujukan lenda kemudian hari nanti....


Buttercream (Kak Nor-Secubit Garam)
utk melepa/sapuan atas/keliling kek

250gm butter
75gm shortening
125gm gula icing
1 sudu kecil vanila

Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
Boleh la digunakan utk mendeco.

* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)

100gm cooking chocolate
cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

zarin said...

happy birthday to fifi..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Salam,menyelerakan sungguh kek tue.Selamat hari jadi yg ke 5 Sufiah.Mokcik Kayo

LENDANUAR said...

zarin & BSB....tq on yr wishes( on behalf fifi)...apa nak wat dah anak minta wat kek camtu...mamanya ikutkan jerlah....

♥LOVE2COOK♥ said...

Hehehe, my Hubby calls my daughter as Fifi too!!! :D

Advance Birthday wishes to Nur Sufiah!!! Esok kan??? Cun lor kek tuh! Teringin nak makan gak! hehehe ;)

LENDANUAR said...

love..hihihi tq ye.on behalf fifi.....esok bday fifi tapi mlm ni dia dah sibuk2 nak kek lagi..mana aci kan.....

ibh said...

Ok la tu..cantik utk yg percubaan kali pertama tu..Lepas ni lg gempak la tu.
Hppy birthday tu fifi juga..

LENDANUAR said...

ibh...hihihih malu lah....i/allah lps ni dco lebih gempak lagi.....eh tq ye sudi singgah sini,,,,,

Jay said...

Hy Lendanaur,

Amazing blog...lovely collection of recipes..
Am your new follower now..:)

Do drop in at my space sometime..

Tasty Appetite

Post a Comment