RSS

ROTI KISMIS GEBU


Salam ......berhujung minggu di rumah sahaja sambil2 menarah bukit2 baju yg menimbun itu.....hmmm sure uolss pun sama spt lenda ni kan...cukup rajin membasuh baju( bukan basuh guna tgn ye..tapi si mesin yg ku perah tenaganya)...tetapi ...CUKUP MALAS nak melipatnya...apatah lagi menggosoknya...huhhuhuhuhu

So ptg2 cenggini kuharus merajinkan diri ke dapur buat apa2 jelah kudapan for tea time...selak punya selak resepi yg dah kuperam lama dlm file..maka Roti Kismis Gebu menjadi pilihan hatiku...belum penah wat lagi sblm ni...hasil skodeng kat umah kak Zai-Teratak Impian...

Roti ni mmg gebus gebas ye..kuar dari oven mmg laku lah ..makan panas2 mmg sodapkan..punya syok makan sampai berapa buku roti ku baham aku pun xpasti...
Kak Zai..minta ijin share resepi ni kat sini ye....tenkiu leb u bebeh...





ROTI KISMIS GEBU

sumber:CMG & KAK ZAI

BAHAN-BAHAN:-
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast
50 g mentega (mat guna minyak
sapi@ghee) lenda guna butter
50 g kismis1 biji telur*

1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti.
Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2
kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.(lenda bakar dlm periuk lubang ditengah)
3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga perang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment