RSS

CHOC -CHIP ALMOND MUFFIN


selepas di make up....cun skit...

yang ni sblm dimake up ye..natural beauty...


salam & selamat petang semua....dah minum petang semua?hihihihi lenda baru je sat tadi mbakar mufin choc chip almond hasil skodeng umah cik mat gebu pagi tadi.....Dari tengahari tadi sampai lah la ni...hujan manjang..sejuk2 gini sedap kalo dok depan tv sambil mulut tu nguyah sesuatu kan....pastu ada la pulak air teh @ air kopi..pergh...mmg x bangun lah dari kerusi tu..nak2 kalo perut dah kenyang...apalagi..turu pun best...

so,,,,,hasilnya mufin ni mmg best..rasa cekelet nya mmg mmmmph...bila tergigit sliced almond kat dlm tu lagi lah pulak,,,best...xmoh buang masa.....sesapa nak menerai..silakan kedapur masing2 & buat okey......

resepi lenda tepek kat bawah ni ye.....

CHOC CHIP ALMOND MUFFIN

sumber:Rinn Chan

hasil skodeng: cik mat gebu (CMG)

Bahan-Bahannya :-)

1) 2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)(lenda pakai tepung gandum & 1 sudu teh baking pwdr)
2) 1/2 cawan serbuk koko
3) 1/2 camca teh garam halus*(*digaul dan diayak)
4) 2/3 cawan mentega (lebih kurang 170 g)
5) 1 1/3 cawan gula halus ( mat guna brown sugar) (lenda guna gula pasir)
6) 2 biji telur gred A
7) 1 cawan susu segar (lenda guna susu cair F&N)
8) 1 camca teh esen vanilla
9) 1/2 cawan coklat chip
10) 1/2 cawan kismis (lenda x letak)
11) 1/2 cawan kepingan badam*(*digaul rata)
Sedikit kepingan badam dan coklat cip utk hiasan


Cara membuatnya :-)

  1. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga kembang. Perlahankan speed, tuang susu dan esen vanila, pukul hingga rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis, putar sekadar semua sebati sahaja.
  3. Masukan kepingan badan, kismis dan coklat chip yang telah digaul dengan tepung tadi, gaul dengan menggunakan spatula sehingga rata.
  4. Isi dalam acuan muffin pilihan sebanyan 3/4 penuh, tabur sedikit coklat cip dan kepingan badan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selamat 25 - 30 minit, bergantung pada saiz acuan muffin dan oven masing2....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

izahdaut said...

dah lama tak memuffin coklat..eh nak try la resepi yg ni..yg putar2 dulu ni mesti gebu kan

LENDANUAR said...

hahhaha..izah si mufin lover ni...meh ler ke dapur merajinkan diri memufin...pastu kita mufinkan diri kita pulak ye jadi polar bear.huhuhuhu

Yat Maria said...

memang syok arrrr...makan menda nih...sambil nonton2..citer klakar seram..tak prasan..dah bule ngap berketul2 muffin tu :)

LENDANUAR said...

kak yat...lama kita x dok gebang..meh2 kita gebang sekarang sambil ngap itu mufin...adalagi ni..smlm buat 1 adunan tapi dpt 30 ketul..byk nih..

Ayu Safieza said...

emang anak suker ni muffin choc chip...tapi mak bapak pun laaaaaaaaaaaaaaaaaaagi suke...best ar kak lenda......

Post a Comment