RSS

PANCAKE FOR BREAKFAST

yang ini untuk anak2.....

yang ini pula untuk mama & ayah...(letak blueberry filing jer)

Salam semua..dah masak ker? tengahari dah ni.......
So pancake yg lenda tayang ni adalah N3 tertunggak ye..buat hari ahad lepas tuk breakfast...sure dah habis kala ni....

Resepi ni lenda cnp dari umah kak Nor- Secubit Garam.Tirguda dgn pancake kak nor tu...
So kalo nak resepi pancake yg simple ni blh tgk kat bawah ye....


PANCAKE by Hajar

hasil skodeng : Kak Nor Secubit Garam..

bahan2nya

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun) lenda letak

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Hrmmmmmmm pancake pun sodap kala cuaca mendung gini!

zarin said...

hmmm pancakes ni memang our feveret...sedapkan!

K.Nor said...

lenda, masa nak paste resipi yg dicopy, klik kat 'edit html' tu, paste kat dlm tu baru klik compose. baru font tak besar :)

LENDANUAR said...

kak watie.....makan panas2 mmg best kan....

zarin: kadangkala xkira buat gak tuk minum petang.org nak kata apa..xkesah ler..asal pancake ni jadi santapan....ye tak...hihihhi


kak nor...ngeeee..tadi masa post N3 ni nak cepat ..jam dah kul 12 nak amik anak dr skul...terlepas pandanglah kak..anyway....tenkiu byk2 sebab bgtau ye kak..lep u byk2..muah2.....

LENDANUAR said...

kak nor...lenda dah betulkan dah pun..tq again...

Post a Comment