RSS

LAKSAM -MY STYLE...


Salam semua...dah lama pingin nak makan laksam kelantan ni..nak ke pasar malam malas betul nak kuar petang2...tapi makan laksam ni mmg best kan....dulu xtau laksam tu apa.tapi bila dah bekawan dgn kawan yg berasal dari kelantan.belajar cuba2 makan laksam ni..pergh....dah rasa mmg xleh renti lah..nak lagi..dan lagi..dan lagi....

so bila tgk bebahan semua ader kat umah...semestinya aku merajinkan diri ke dapur ..wokeh...laksam ni lenda buat style lenda ok...kiranya seswai le dgn citarasa lenda & family...

resepi nyer kat bawah ni ye...



LAKSAM KELANTAN-MY STYLE

bahan2nya:
1)1/2 bungkus tepung beras cap teratai...(kalo guna cap gajah nanti tepungnya pekat & keras bila nak gulung nanti...)
2)1 sudu kecil garam halus
3) 4 cawan air( agak2 lah jgn adunan tu pekat sgt..biar cair2 jer)
4)minyak masak untuk meleser

Bahan Kuah
10 ekor ikan kembung /selayang...-direbus & diambil isinya (lenda guna ikan kembung)
1 kotak kecil santan
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
4 ulas bawang putih ditumbuk
10 bawang merah ditumbuk...blh gak diblender
3 keping asam gelugor
garam & perasa

Cara2
Laksam: bancuhkan semua bahan hingga sebati.panaskan kukusan.ambil loyang /penutup periuk..leserkan dgn sedikit minyak.tuang 1 senduk adunan mbentuk satu lapisan nipis kemudian masukkan dlm kukusan. kukus selama 3-4 minit..angkat & gulung kemas ketika masih panas.

***kacau bancuhan setiap kali hendak mengukus supaya tepung tidak mendap ke bawah***********

Bahan kuah:
1)rebus ikan dgn 4 cawan air. isi ikan di blender dan masukkan ke dalam air rebusan ikan tadi.
2)Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi.masak letakkan garam,bahan perasa,asam gelugor & santan.masak hingga mendidih..kuah hendaklah selalu dikacau agar ianya tidak berketul2.

Sambal belacan: lenda ikut style kawan lenda pasal sambal belacan ni..katanya dia cuma ambil 5biji cili padi ditumbuk bersama2 dgn sedikit garam...itu saja...

bahan ulaman:-dihiris halus
4-5 batang kacang panjang
2 helai daun kobis
daun kesum
bunga kantan
taugeh
limau nipis dibelah 4 (optional)-lenda x letak

hidangan: potong laksam setebal 1cm dan hidangkan bersama kuah,sambal & ulam...selamat mjamu selera....



ni dia tepung beras cap bunga teratai tu.....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

zarin said...

adoiii lenda...kecurnya bila tengok laksam ni...suka sgt tp malas sgt nk buatnya hahaha...tunggu balik kg je baru mkn sebab kat sana senang nak beli ready made laksam :D

LENDANUAR said...

zarin..oh ader jual ready made laksam ye...wah bagus tu...xyag susah2 nak mengukus kan....oo zarin org klate ye...hmm best kan makan laksam ni....

Yatie said...

Salam Lenda, sedapnya tngk laksam tu....akak mmng suka sangat tapi malas nak buat laksanya....mintak semangkok kat sini jelah..leh ke...

Ayu Safieza said...

mmmm sis lenda...wa....kami kat terengganu ni suke gak laksam...n selalu pagi2 kedai warung2 jual la...bubuh belacan lebih...adn cili...pergh...pastu pekene teh o.....mau kenyang sampai lunch tu.......

Tepung beras teratai tu memang bagus ar.....kami kat sini guna hak tu gak!!!

LENDANUAR said...

kak yati....hihihihi malu nak bagi kat akak yg sifu segala masak ni..saya ni pun baru je belajar buat laksam ni..hihihihi

ayu: tepung teratai tu bila kena air dia jadi cair cantik jer kan..xberketul2..

Post a Comment