RSS

KARIPAP INTI SEDAP


MasyaAllah........berabuk ,bersawang semuanya ader......dah lama beno x meng'update', menyapu,mengemop umah ni......para tetamu semua harap maklum lah ye..cuti sekolah ni tuan umah sibuk melayan kerenah anak2....mana nak manage anak2nyer xtvt masa cuti ni...nak dok depan komputer pun curik2 masa. walopun x update blog tapi selalu gak lah p ronda2 umah kwn2 yg lain....

Ni N3 lepas...dah lama peram resepi ni kat dlm list.xterbuat2 pun..last2 nekad buat gak lah,boleh jugak wat minum2 ptg.resepi ni lenda cnp dr umah Hana Jepung tu..maceh hana ye...mmg best inti ni .ngunyah2 laju jer masuk mulut...nyambil2 tgk tv ptg2 ...


KARIPAP INTI SEDAP.
hasil skodeng : Hana

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air

INTI

-5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
-200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!(lenda guna daging ayam)
-setangkai daun kari
-daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ!
-2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.(lenda potong dadu telur rebus)
-21/2 sudu besar kari ayam/daging
-1 biji bwg besar
-2 ulas bwg putih
-garam
-gula - jika perlu(lenda letak sikit)
-air
Cara-cara
Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup).
Gaul
rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Confirm sedap karipap tu!!! Love nak 5 bijik ya! ;)

LENDANUAR said...

ngeee...love boleh ajer....nanti lenda anto kat depan pintu umah love ye.....mmg sedap...rasa kari & rempah sume balance...

hana said...

wahai pn lenda yg ayu nan jelita bersinar bak bulan purnama... erkkk takkan ko tk paham ayat bodek aku nih lenda oiii.... spoloh bijik plsssssss... kikikiki

LENDANUAR said...

hana...wakakaka..hamba paham apa maksud tuan hamba....tuan hamba mbodek hamba ya...hmmm apalah nasib malang menimpa tuan hamba...karipap yg tuan hamba hajati sudah hamba pulun kesemuanya.wakakakakkakaka

Post a Comment