RSS

SICILIAN ORANGE CAKE


HAHAHHAHAHAH..as salam semua...kenapa aku gelak? sebab aku rasa aku lah org yg paling last mencuba buat kek ni..rata2 kengkawan & sifu2 semua dah buat.aku gak yg ketinggalan...aiseyyy..

Sicilian kek ni mmg best..lembut gitu..aritu aku dok skodeng umah hana jepung tu.kemain lawo lagi dia deco kek dia nih..so aku pong rasa nak wat deco cam dia lah..( hana..sowei lah ye aku ceduk mung punya idea pasal orange slice atas kek tu.hahahahhaha ..aku suka lah ..jeles pung ader....maceh lah ye..tapi aku deco pun xsecantik hana))

Walopun deco xcantik,hasilnyer..xsampai 2 jam kek aku tu dah tinggal suku jer...tapi aku x letak pun aising + jus orange atas kek cuma aku ayakkan gula aising jer atas kek..itu pun dah manis. ehhh..aku mmg rekemenkan ler bg sesiapa yg nak mbaking tukan..cubalah kek ni.mmg berbaloi2.sedap sgt.

resepi aku skodeng kat umah hana...


SICILIAN ORANGE CAKE

sumber: Rima S'pore
skodeng: Hana
Bahan-bahan

· 250g butter - suhu bilik

· 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis (ikut hana)

· 4 biji telur size M

· 11/2 sk parutan kulit oren

· 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)

· 85ml jus oren

Bahan untuk aising

· 125g gula aising

· 5 sk jus oren

Cara-cara

· Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.

· Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.

· Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.

· Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.

· Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.

· Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamakkkkk delicious cake there!!! Can I have few slices pls ;)

HALAMANKU said...

Salam..akak hu hu hu erma telan liur jek hu hu hu x wat n try lagi...mixer xde... tgk sedap.. tapau akak punyalah...he he heeh

K.Nor said...

nak tau tak lenda, k.nor tak buat pun lg kek ni hehee

LENDANUAR said...

love.....very2 delicious tau kek ni..eh buat lah ...mmg sedap.xnyesal punya.

erma....ala lendanyer mixer pun yg murah2 jer...nak beli yg mcm kitchen aid tu lum nampak bayang lagi lah....nanti bila dah ader mixer cepat2 buat tau..

kak nor...laaaaaaaa..akak kan sifu & mentor kek lenda...xbuat lagi ker?????buat kak nor..jgn x buat..nyesal kang nanti....

Post a Comment