· 250g butter - suhu bilik
· 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis (ikut hana)
· 4 biji telur size M
· 11/2 sk parutan kulit oren
· 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
· 85ml jus oren
· 125g gula aising
· 5 sk jus oren
· Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
· Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
· Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
· Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
· Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
· Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.
4 comments:
Alamakkkkk delicious cake there!!! Can I have few slices pls ;)
Salam..akak hu hu hu erma telan liur jek hu hu hu x wat n try lagi...mixer xde... tgk sedap.. tapau akak punyalah...he he heeh
nak tau tak lenda, k.nor tak buat pun lg kek ni hehee
love.....very2 delicious tau kek ni..eh buat lah ...mmg sedap.xnyesal punya.
erma....ala lendanyer mixer pun yg murah2 jer...nak beli yg mcm kitchen aid tu lum nampak bayang lagi lah....nanti bila dah ader mixer cepat2 buat tau..
kak nor...laaaaaaaa..akak kan sifu & mentor kek lenda...xbuat lagi ker?????buat kak nor..jgn x buat..nyesal kang nanti....
Post a Comment