RSS

teringin...




wahhhhhhhhhhhhhh..WANGI NYE BAU NI,MAMA.....
mama masak aper tu...sedap lah bau nye...mmmmm.semalam mmg panas membahang.so rileks jelah.malas nak buat apa2 keje.so bila dah byk rileks,perut pun mula lah merengek2 lapo.tiba2 rasa tekak ni teringin sgt nak makan brownies.lama rasanye dah xmakan
brownies...apa lagi..terus kedapur & cari bhn2 yg ader...

biasanye aku wat brownies yg ader nuts.hazelnut biasa nye aku ltk...tapi kali ni aku nak wat brownies yg plain.(w/out nuts & coklat chip).resepi brownies ni aku amik dr resepi chef michael smith.tq yeee...

brownies ni bukanlah brwnies yg padat teksturnye yg biasa2 org wat brwnies lah.yg ni lembut skit arrr....so, mula mengadun & menyediakan bhn2nya..xsusah & x lama prosesnye....kalo dah biasa buat lah....masaknye pun xlama dlm 45minit.

so everything siap dibakar bila ptg.....ngam2 waktu minum ptg...so we all pun having our tea time with the brownies.cuma 1 je kekurangan...kalo ade aiskrim vanilla lagi best.a scoop of ice cream & put ontop of the brwnies..fuh..mmg sdp........

hari ni nana g skul bawa bekal brwnies..katanya "sdp lah kek mama ni.nana nak bwa bekal g sklh esok blh?"hahhahaha..nana kadangkala mmg pandai amik hati aku....pandai memuji masakan aku....xpelah asalkan depa happy menikmati hasil kerja tgnku.......


so ni lah resepi brownies tu....

chocolate brownies

bhn2nye...

400g dark coklat.
2 cups butter
2 cups tpg gandum
3 sudu mkn serbuk coco
1 sudu teh baking pwder
2 cups gula perang
4 biji telur.

cara2nye.
dark coklat & butter tu di cairkan dgn cara double boiled.pastu ltk cairan tadi dlm mangkuk besar.masukkan telur satu persatu,whisked ....masukkan gula..pastu masukkan tepung,baking pwdr,serbuk koko...whisked lagi....siap.masukkan dlm loyang 9'x9'...preheat oven 180'c.bakar dlm 45 minit...tunggu sejuk & siap utk dihidangkan.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Zuraini binti Zainal a.k.a Yuyeen said...

sedappppnye....best nya korang ader tea time...laki aku balik pun dah dekat maghrib...kalo dah macam tu mmg terus makan malam laaaaa...no more tea time....huhhuhuhu....
nanti aku nak cuba buat la nampak senang....

LENDANUAR said...

anie-mmg senang & sedap...cubalah...jgn lupa pakai dark coklat....pastikan ader ice cream...mmg best...

Post a Comment