RSS

CUCUR UDANG


ASSALAMUALAIKUM....

Selamat sore buat teman2 semua...tea time ptg ni menu apa? Kali ni lenda nak post N3 cucur udang yg dah lama buat tapi baru ni bkesempatan menghapdate.so sowei ea....

Cucur udang ni resepi hasil skodeng umah CMG yg terror bab2 masak & mendeco ni....waduh pening kepala & mata berpinar2 kalo g umah CMG...makanan nyer walah2 memg best....yg x lapo pun kalo dok pi sana perut tu cepat jer bbunyi....minta diisi..

wokeh lenda tepek resepi kat bawah..


CUCUR UDANG


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

AZLITA AZIZ said...

sedapnyer makan cucur udang petang2 ni... cicah plk dgn sos kenyang sampai ke malam...

Anie said...

Salam Lenda,

Tadi pegi kedai, lupa nak bli kucai :( Jauh plak tu drive nak dkt 45mins beli yg bukan2 jer...hehehez.

MMMmmm mmg sedap jemput2 udang ni, I dah try recipe CMG ni, cuma no taugeh pasal Jannah tak suka...

LENDANUAR said...

azlita aziz...wat utk menu ptg mmg sedap...btllah kenyangnyer sampai ke malam ....blh buat lagi next time...

anie...laaaa lupa lagi ye beli daun kucai...xper next time buat reminder.dulu masa lenda beli daun kucai ni,mcm2 resepi yg guna daun kucai sume lenda dok pi try.bihun grg ltk kucai,cucur ltk kucai....sib baik masak lauk x letak kucai.tapi kalo kat umah ader kucai,taugeh & tauhu,lenda goreng wat sayo letak hirisan halia...pergh best tul....i like taugeh jugak sbb dia crunchykan....anie..next time jgn lupa lagi tau beli daun kucai..hihihihih

eina said...

salam lenda...sedapnye cucur udang..bak cni 2-3 ketui..hehehe

Post a Comment