RSS

KEK ALUNAN KASIH



ASSALAMUALAIKUM...& salam pagi Jumaat buat semua.

Lama sungguh lenda x menghapdate umah.berabuk sakan....manyak bizi lately,pastu pulak semalam keta lenda dilanggar orang semasa lenda sdg belajar di kelas menjahit...langgar lari pulak tu..alhamdullih dapat jugak lenda cari orgnya.itu pun sib baik makcik jual kueh dpn skul lenda sempat amik no plet keta org yg langgar keta lenda.kes reverse x tengok belakang...habis keta aku...keta dah ader lesung pipit....and then itu owner keta sudah dtg umah ptg semalam bikin selesai masalah. (slps di ugut utk report pada pak polisi).dia tanggung kos ketuk & sembur itu keta comel daku.alhmdllh....kenalah btanggung jawab kan walopun anak dia yg baru dpt lesen yg memandu....
lesung pipit di kereta ku..

manusia: bila pipi dicium org, tersangat lah suka hati....
kereta: bila dicium org tersangat lah sakit hati ini....

ok,itu cuma selingan jer...hihihihihi..okey kek ni dah lama beno lenda buat.tapi akibat kemalasan & kebizian maka diperam dulu lah...i'm sowei.....dah merata2 umah dah buat kek ni so tiba lah umah merlimau yg buat pulak...not bad rasa kek ni,best ye.buat pon sonang.lenda cnp resepi ni dari umah kak Nor-secubit garam(blh klik situ)...tenkiu kak nor..leb u muah2....

KEK ALUNAN KASIH

Sumber : Kak Nor, Kak Am Flora

Bahan :

· 5 Biji Telur

· 1 ½ cawan Planta atau (250g) - Kak Nor dan Mas letak 250g butter

· 2 ½ cawan tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)

· 2 cawan gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)

· 1 sudu kecil baking powder

· ½ cwn susu cair**

· 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)

· Sebuk koko (secukupnya)

· Pewarna ( ikut citarasa masing2..)

· sediakan tapis teh yg halus..untuk ayak serbuk koko.

Cara :

1. Pukul planta@butter dan gula sampai kembang...

2. Masukan telur satu persatu..pukul lagi sampai kembang

3. Masukan esen vanilla dan susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..

4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…

5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..

6. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..

7.

1. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…

2. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

aeinio said...

kereta di cium sakitnya hati.. mmg lor.. hehehe

LENDANUAR said...

aeinio.....tulah pedih jer rasa hati....ptg ni nak kena hantar kinik kasi baik pulih itu keta....

K.Nor said...

salam lenda, uikkk kena kiss ekk.. ehhh keter kena kiss.. hehe.. sib baik dia sanggup tanggung semua kan.. take care ya..

izahdaut said...

Kak.. Alo alo ada lesung piipit plak.. Hehe... nak kek 3 ketui kak. Saya suke aa kek ni

zarin said...

alaaa tk best kan bila keta di langgar ni...
eh, i blm buat lg kek ni..takut arrrr

Mama Nani/Mama Hawa. said...

Salam Lenda..
Lama akk tak kemari..hehehe mcm busy sgt
Kesian nyer kereta kena kiss... sib baik dpt tangkap org yg bertanggung jwb melakukan nyer.

Kek Alunan Kasih - mesra nih akk dah buat... sedap n lembut ala2 kek butter...hehehe nak ngendeng ngan lenda punya plak...hahaha

Ayu said...

salam lenda,
cantik warna kek lenda ni..aduhai kereta kena kiss ..waduh..!!

LENDANUAR said...

kak nor & izah: lesung pipit tu kalo manis dipandang tak pekan tapi hati ni bengkak je....

zarin & ayu: hihihihi kena kiss sikit jer ..sib baik..kalo kena pintu keta lagi ler sadis kan....apa pun,redha jelah kan.

mama nani/mama hawa: budak lagi mama yg bawa keta tu,main reverse x tgk belakang...padahal lenda parking tepi cantik jer..jln besar pulak tu.dah panic,terus larikan diri...berterima kasih kgak kat makcik yg jual kueh tu sempat amik no plet keta dia....saya ke balai polis trace nama & alamat owner keta tu.

Post a Comment