RSS

MEE BANDUNG


ASSALAMUALAIKUM semua....Tajuk N3 kali ni adalah mee bandung.Terpikir2 nak letak nama mee bandung Muar, mmg lenda asal pun dari muar.tapi dah ramai beno org mgunakan nama mee bandung muar dlm masakan depa...tapi kan sampai lah la ni,sure uolss xdpt rasa lagi the origanal rasa mee bandung muar.dah mcm2 style depa buat..ada yg letak kacang hancur,letak sotong rendam lah..hmmm mcm2 version....

Tapi kan lenda kalo pingin nak makan mee bandung yg "org buat" @ beli,lenda & family selalu ke Tanjung Agas,Muar....areanya berhadapan Sekolah Menengah Sains Muar..nama kedainye...MEE BANDUNG CENTRAL.ok gak lah rasa me bandungnye..ramai org dtg makan kat situ..tapi 1 je yg kompius....kalo makan kat sana sure sedap.kalo bungkus & makan kat umah dah x terasa kesedapannya....nape ea???????


Oklah stop membebel....mee bandung yg lenda buat ni ekceli resepi dari my bonda lah...sedap sgt.yelah mak nyer resepi kan.hihihihihihi. tapi sebelum ni ada gak member2 yg order lenda buatkan mee bandung ni masa open hse raya umah depa itu hari....hmm masa marhaban cikgu2 ke rumah itu hari pun lenda buat mee bandung ni...siap salah sorang wife cikgu tu tanya..." ni rempah mee bandung beli dah siap punya ke?" aiseh .....lenda pun jawab " x lah...ni rempah buat sendiri jer...senang lah buatnya...." hihihihihih....bangga sekejap bila org kata sedap.hahahhaha

Resepi lenda tepek kat bawah ni...reference buat lenda kemudian hari...err kalo nak cuba sila..silakanlah ye...

MEE BANDUNG
sumber: sendiri ( resepi mak)

bahan2nyer.

1) 1 bungkus mee kuning ( siap di basuh & di celur air panas )
2) 10 biji bawang merah * (dihiris)
3) 6 biji bawang putih * (dihiris)
4) 25 tangkai lada kering(agak2 kalo nak pekat) di mesin
5) 2 genggam udang kering (di mesin) lebih byk udang kering lebih sedap.
6) gula,garam,perasa
7) sawi,
8) tauhu di goreng kemudian di potong dadu
9) fish ball
10)udang,daging .ayam
11) baby corn,tomato
12) telur
13) air rebusan daging ,ayam
14) lobak merah

bahan hiasan
1) bawang goreng
2) hirisan lada merah & lada hijau

cara2nya

1) tumis bahan2 yg dihiris (yg bertanda *) sehingga hampir garing @ wangi...kemudian masukkan lada kering yg telah di mesin..tumis lagi sehingga naik minyak
2) masukkan udang kering yg telah di mesin...tumis dan kemudian masukkan garam,perasa & gula( lebihkan gula kerana mee bandung seharusnya manis), air rebusan daging...masukkan tauhu,fish ball,daging & ayam ke dlm periuk...tunggu sehingga ianya melegak.
3) kemudian masukkan udang,baby corn,lobak merah.tomato & pecahkan telur sebiji demi sebiji kedalm periuk....
4) akhir sekali masukkan sawi ..kemudian tutup api & boleh lah dihidangkan.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

Nieza said...

sedapnya!...my fav mee bandung ni..:)

LENDANUAR said...

nieza....me too...syedap...

Deliah's Deli said...

salam kenal n singgah...terbau mskan yg sedap2 kat sini..:p~

kakchik@ella said...

kita pun baru semlm makan mee bandung muo. Eh .. sori .. Jementah bukan Muo. Mak kita org situ.

Sama sebijik la resepinya. nama pun senegeri, kan. hihi ..

LENDANUAR said...

kakchik..ikikik..sukanyer kita ketemu org johor kat sini...sedapkan...

deliah's deli...tenkiu sudi singgah sini....silakanlah singgah selalu ye....kita suka main pondok2 jer,suka menerai resepi.

Post a Comment