ASSALAMUALAIKUM...buat semua....
Manggo Marble Cheesecake (Bake)
sumber: kak maz ilham dapur
Bahan-bahan
Base (Lapisan Bawah)
· 100g biskut marrie perisa kopi/asli @ apa-apa biskut yang sesuai (lenda guna plain coklat digestive)
· 50g butter - dicairkan
bahan filling
· 200g creamcheese (suhu bilik)
· 75g gula halus
· 1 bekas yogurt perisa mangga (135g) @ apa-apa perisa ikut citarasa (lenda guna Nestle mango yogurt)
· 10g tepung jagung
· 1 biji telur saiz B
· 80ml whipping cream
· 1/2 sudu besar jus lemon
· 1/2 sudu besar lemon zest
· sedikit coklat emelco - untuk buat marble
· Loyang loose pan 7 inci yang dibalut dengan aluminium foil sebaiknya
Untuk Base (Lapisan Biskut)
1. Hancurkan biskut dan gaul dengan butter cair sehingga jadi macam serbuk roti. Tekan-tekan dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak dan simpan dalam peti selama 15-12 minit (bukan sejuk beku ye).
Untuk Filling
1. Panaskan oven 150 C.
2. Putar creamcheese hingga sebati. Kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan yogurt, putar lagi. Masukkan tepung jagung dan whipping cream dan pukul sebati. Akhir sekali masukkan jus lemon, lemon zest dan telur. Putar lagi sekadar untuk sebatikan semua adunan.
3. Tuang dalam loyang yang telah sedia dengan lapisan biskut tadi, ambil 1 sudu besar adunan dan campur dengan sedikit coklat emelco. Letak secara rawak diatas permukaan adunan dan lorekkan guna lidi satay.
4. Bakar dengan suhu 150C selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada oven masing-masing dengan cara steam bath (1 loyang berisi air panas kemudian baru letakkan loyang kek yang telah dibalut dengan aluminium foil).
5. Bila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam oven selama 1 jam (masa ni kek masih lagi sedikit lembut dibahagian tengah, kek akan keras sendiri bila disimpan dalam peti, buka sejuk beku ye) kemudian balut loyang kek dengan plastik wrap dan simpan dalam peti selama 12 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
6. Lorekkan ditepi keliling kek dengan pisau yang bermata nipis agar kek tidak melekat pada loyang. Kemudian boleh la dilonggarkan loose pan tadi dan dihias ikut cara masing-masing. (jika perlu, celupkan dulu mata pisau dalam air panas, kemudian lap dan baru digunakan).
6 comments:
salam tuan dapur, saya terbang lagi sini nk mkn cis kek ni...ada lagi ker?..hehe btw memmang menarik kalau saya buat memang separuh loyang ler ngadapnya...mana tak gemuk ...hehe
Salam Lenda,
I ada lagi sekotak cream cheese masih blum tahu nak buat aper. Best gak tgk kek ni, mcm nak try lah kalau tak malas nanti :) cantik ajer tgk loret2 marble kat atas kek tu....I like ;)
nieza & anie....wah uolls berdua terbang dari jauh ke merlimau..xper,nah amik sorang sepotong.
anie...lenda guna 250g cream cheese instead of 200g kat resepi tu.rasanya mmg moist & enak bangat.
nieza...lenda pun kalo dah ngadap ciskek ni mmg xleh renti..alahai sedap kan ciskek ni...
Lenda...ishhhhh cam taw2 jer akak ada berlambak arr cream chesse..maklom beli masa cheap sale..bule gak akak try cake nih..and thanks for sharing kak maz punya tips on the loyang..akak copy resepi dulu naaa... :()
cepat la mamat kecik tu masuk tadika..hehe..dah masuk 4 blum kak umur dia..
akak..saya dah lama perati kek akak ni...sodapppp nyeeee.menambah lemak ni sesuwai sangat ni
kak yat..ooo tgh byk cream cheese ye....best tu.eh apa lagi kak yat,try ler wat ni ciskek pasti berbalaoi.kat umah lenda ni abis dah ptg semalam we all baham....syedap btl..
izah..hamzah tu 30/9/11 ni baru 4 thn....lahir thn 2007.masukkan dia skul cpt2 sbb nak suh dia berkawan.kalo dok umah nanti asyik tgk tv jer....
Post a Comment