sumber cnp : Hana-jepun
Bahan-bahan
· 2 1/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu besar yis kering - hana wat 21/2 sudu kecil
· 1/2 sudu teh baking powder
· 4 sudu makan gula castor
· 1 sudu makan lemak sayuran (shortening)
· 1 sudu teh bread softener
· 1 sudu teh bread improver
· 1/2 cawan susu cair - hana gune susu segar suam(lenda guna susu cair suam)
· hana tmbh garam skit (lenda x letak)
Cara-cara
· Satukan sume bahan dalam mangkuk adunan.
· Uli sebati dengan memasukkan susu cair sedikit demi sedikit. Bila dh lembut, rehatkan sehingga naik dan tumbuk untuk keluarkan angin (mcm buat roti gak la....)
· Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
· Masukkan inti dan tutup kemas.
· Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi dan susun didalam pengukus.
· Rehatkan pau dan biar ia naik lagi.
· Panaskan periuk kukus dan biar air betul2 mendidih.
· Atur pau dalam periuk kukus dan tutup (bungkus tutup mengukus untuk elak air kukusan jatuh ke atas pau, nanti pau jadi tak cantik dan menggerutu) -punyerlah aku ikat sekuat ati kain tuh! hahahahahaa...
· Kukus pau selama 15 minit.
4 comments:
wah nampak gebusla pau ni...sedapnya..:)
nieza<<< lenda baru je 1st time buat...oklah pencapaian nyer walopun ok2 jer.hihihi harus buat selalu agar nampak lebih gebu lepas ni
haiyyaaakkkkkkkkkkkkk... pingsan gue!! aku dah agak dah mesti gune tepung gandum... haiihhhhh aku nak buat lagik! tak pueh ati! huh!
hana<<< hahahah,jom ar buat lagi..smlm aku dah buat lagi tapi guna tepung pau pulak...err aku rasa tekstur dia cam sama jer.....neway mmg sedap
Post a Comment