RSS

Carrot Cake with Lemon Cream Cheese Frosting



Hari ni busenn betul rasanya....walaupun hari Sabtu & anak2 x bersekolah tetap rasa bosan...nak wat apa ye utk mhilangkan rasa bosan ni...duduk terpikir2 sambil mata memandang tv entah apa ceritanya...buka channel AFC....mmmm makanan,buat perut aku tiba2 je rasa lapar.....idea yg baik ni kalo nak wat something to eat for tea time nanti....YES!....nak cuba resepi baru yg dah lama aku simpan ...CARROT CAKE...



Aku tgk brg2 sumenya ada..stok wat kek mmg byk aku simpan kat umah.jadi xder masalah kalo tiba2 mood nak wat kek dtg menjengah....resepi ni amat mudah aku rasa...so go on je lah....kalo sesiapa yg nak wat,aku sarankan mmg sedap lah kek ni..tapi jika mereka yg x mengemari cream cheese sbb rasanya yg sedikit masam..elok xyah ltk je.(anak2 aku ada yg suka cream cheese dan ada yg xsuka cream cheese ni)....fifi suka cream cheese ni sampai menjilat2 jarinya...nana pula x suka.ditolaknya ketepi....aku?hahhahahaha mmg suke bangat cream cheese ni.....

ok,sesiapa yg nak mencuba,silakan.....ni dia resepinya....

Carrot Cake with Lemon Cream Cheese Frosting.

bahan2nya:
-1 1/2 cawan parutan lobak merah.
-100gm walnut (bakar,sejukkan & tumbuk kasar2)
-2 cawan tepung gandum
-1/4 sudu teh serbuk buah pala
-1/4 sudu teh serbuk kayu manis
-1/2 sudu teh baking powder
-1/2 sudu teh soda bikarbonat
-1 sudu teh esen vanila
- 3 biji telur
- 210gm gula halus/gula perang
-180 ml minyak masak

Frosting
* 60 gm butter
* 250gm cream cheese
* 1 lemon (parut kulitnya)


Caranya:

- ayak tepung gandum bersama2 dgn soda bikarbonat,baking pwder,serbuk buah pala &
serbuk kulit kayu manis.
- pukul telur di mangkuk yg lain.tambahkn esen vanila.
- masukkan telur tadi dlm mangkuk yg mengandungi tpg.pukul sampai sebati.
- kemudian masukkan parutn lobak merah & minyak masak.kacau lagi..guna spatula pun boleh.
- masukkan walnut yg dah ditumbuk tadi kedlm adunan kek...
- bakar pada suhu 180'C selama 45 minit.

Utk frosting pulak,pukul sume bhn hingga ringan & kembang.boleh lah sapu atas kek......

Itu je .Senang kan...so selamat mencuba.....

p/s- adunan kek ni blh dpt kek seberat 1.3kg...








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

hairulanuar77 said...

kek yang sedap di makan masa petang. rajinnya masak2....

LENDANUAR said...

memasak & berx'perimen mmg faberetku....

Post a Comment