RSS

makan sama2 ye.....

Salam sejahtera semua.....hari ni 17/4/10(pagi tadilah ,masa kira2 pukul 11.30 pg),aku yg tengah kemaruk buat roti ni dgn semangat berkobar2 nak men'try' buat 1 lagi roti resepi yg aku CnP kat umah kak Nor Secubit Garam yg aku kunjungi semalam....x sia2 dtg umah kak Nor.dapat byk resepi best2..tq kak Nor...

So,hari ni roti yg bakal mengisi perut kami ketika minum petang adalah Soft Pandan Bun..Memang sedap dan buatnya pun xlah susah sangat...follow instruction je..so resepinya spt dibawah ni.....

doh sebelum dibakar....hijaunya yg cantik ..sooooooo greeny...

SOFT PANDAN BUN

sumber: Kak Nor-Secubit Garam....

Bahan-bahan

  • 250g tepung roti
  • 11/2 sudu kecil dry yis
  • 2 sudu besar marjerin@butter@shortening
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu makan gula castor
  • 150ml susu segar @ air suam
  • 2 sudu besar water roux
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sk pandan emulco & sedikit pewarna hijau
  • (water roux- resepi boleh didapati dari laman MamaFami's spice & splendour)

Cara-cara
Cara jika Menggunakan Tangan

1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.

2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.

Cara BreadMaker

1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.

2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.

tengok tu,gebu kan....

tengoklah,sebuku roti ku sudah diambil oleh anak ku..xsempat2 lagi terus diambilnya....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

Misz said...

tba2 teringat kat kuih bakar la..bila tgk kaler ijau tuh...hehhehe..sedap la nda...bila la aku nak wat plak..

LENDANUAR said...

ala misz...ko wat jelah hari minggu....wat utk minum ptg pekena dgn air teh or kopi 434.puh..memang best....

hairulanuar77 said...

rajinnye dia memasak. bagus anak-anak dapat banyak khasiat.....

hairulanuar77 said...

lepas ini apa cik akak nak buat? semangat tu pentingkan....

LENDANUAR said...

hihihihihihi..ade2 je laki aku ni...

hairulanuar77 said...

tak sabar nak rasa blueberry bread?????

Post a Comment