RSS

Cream caramel 2 versions...



CREAM CARAMEL-MY SMALL KITCHEN

2 nd CARAMEL

Bismillahhirrahmanirrahim....

Selamat pagi semua.....Dah bersarapan ke?Cuti hujung minggu ni x kemana2 ? Hari ni Lenda sefamily duduk diam2 dirumah jer..Hubby Lenda kena bergotong royong di sekolah....Manakala anak2 pula sibuk menyiapkan homework masing2.

Semalam,punyalah rajin....Lenda mencuba resepi karamel yg Lenda CNP dari umah kak Hazila-My Small Kitchen.Cream Caramel..hmmm memang sedap tu...bila tgk jer karamelnya yg berlapis2 mmg mengiurkan ....Tapi caramel yg lenda buat xlah secantik kak Hazila buat...Kak hazila dah pro bab2 ni..Lenda baru je bertatih2 nak mendalami ilmu memasak ni...

Bila dah siap cream karamel ni, hati ni bergelora nak mencuba lagi satu resepi karamel yg lenda dapat dr kawan lenda, Zuhana.Al maklum lah stok telur kebetulan mmg byk dirumah sbb Mr Darling lenda suka mbeli telur.......apa lagi...hahhahaha..gila betul lah kan dalam 1 hari buat 2 versi karamel.....lenda..lenda....

So jom jengah2 resepi cream caramel kak hazila dulu....


Cream Caramel

Sumber:Kak Hazila-My small kitchen

bahan Bahan

* 5 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair
* 1/2 tin air
* 1/2 sudu besar esen vanilla
* Sedikit serbuk koko

Cara-cara

1. Pukul telur hingga kembang, Masukkan susu pekat & susu cair Pukul lagi hingga berbuih.Masukkan esen vanilla, Bahagikan 2 bahagian.satu bahagian dicampur bancuhan serbuk koko.Tuangkan caramel ke dalam loyang,kemudian tuangkan lapisan pertama, Kukus berselang seli hingga masak kesemuanya. (setiap lapisan kukus 5minit atau sehingga masak)
2. Caremel: 4 camca besar gula pasir dimasak dgn 1/2 cawan air.



Karamel
sumber:Zuhana

Bahan2nya

6 biji telur ayam
susu pekat 1/2 tin
1 sudu bsr tepung gandum
1 cawan air
1 sudu bsr esen vanila

Gula hangus- 5 sudu bsr gula dimasak dgn 1/2 cwn air

cara2nya:
1)pukul telur sampai kembang
2) masukkan susu,tepung,air,esen vanila dan pukul sampai sebati
3)masukkan gula hangus tadi dalam loyang ,ratakan
4)masukkan bahan2 tadi dlm loyang
5) letak loyang dalam periuk kukus & kukus selama 30 minit.

itu je..xsusah kan......sedap dimakan ketika sejuk....Anak2 memang suka makan karamel ni.....puas hati sungguh lah bila tgk anak2 mkn.....rasa berbaloi..
selamat mencuba...

Ruangan Petua
KETAHUI PERBEZAAN MINYAK ZAITUN

Dalam masakan barat, khususnya masakan Mediterranean, minyak zaitun selalu digunakan. Apabila membaca resipi masakan barat, ada yang menggunakan minyak zaitun ‘light’ (ringan), ‘virgin’ (dara) dan ‘pure’ (tulen).

Terdapat perbezaan dalam penggunaan minyak zaitun ini. Light olive oil merujuk kepada minyak zaitun yang warnanya lebih jernih dan rasa yang tidak terlalu kuat. Minyak zaitun ini mempunyai tahap asap yang tiggi, dan sesuai digunakan untuk menumis atau menggoreng pada suhu panas.

Minyak zaitun tulen atau pure olive oil juga boleh digunakan untuk menumis dan menggoreng, tetapi pada suhu sederhana.

Manakala virgin olive oil pula paling baik digunakan untuk hidangan-hidangan yang tidak dimasak seperti salad dan bahan perapan.

sumber: sajionline

apa pulak ni?kenapa ni?

hahahhaah. yg ni saja je lenda tepekkan....Penat sgt lah tu bermain2...tadi dengar suaranya riuh je bermain.tiba2 senyap....cari juga mana perginya si hamzah ni,rupanya tidur....hmmmm dimana2 pun boleh je dia tidur kalo dah penat sgt...x kira tempat ..janji boleh landing......x sampai hati tgk dia tidur atas tikar ni,terus je angkat masuk dlm bilik....




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment