RSS

Puding Roti Karamel..


Salam kepagian pulak.....hihihihihi....Kali ni Lenda nak update N3 pasal puding roti karamel..hari tu buatlah blogwalking dari satu rumah ke satu rumah.....tetiba mataku yg sememangnya x boleh pandang makanan yg sedap2 ni ternampaklah resepi ni kat umah Kak LIza Hanum...so kerja2 cnp pun dilakukan....tq byk2 ye kak liza sebab dah kopipes resepi ni & lenda tepekkan juga lah kat sini ye...

Buatnye x lah lama ..dlm 15 minit dah siap adunannya & tunggu kukus tuk mdidih airnya....kira2 dlm 1 1/2 jam boleh siap lah sumenya(membuat adunan & mkukus)..

so selamat mcuba....


Pudding Roti Karamel

Bahan A:


1/2 cawan gula ..dicairkan dan dijadikan cam gula hangus dalam loyang yg nak dikukuskan nanti


Bahan B
1 buku roti [10 keping]
1 tin susu cair
1/2 cwn air
1 biji telur
3 sudu besar susu pekat manis- siapa yg suka manis,bolehlah letak byk sikit.Resipi nie just manis2 buah jer...sebab karamel tu pun dah manis.



Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B dan blender sampai roti hancur.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Sejukkan...hidangkan sebagai dessert ker...hehehe




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

hairulanuar77 said...

dimana ada pinggan disitu ada Pn Lenda... betul 2x

LENDANUAR said...

ye btl2.....i loke mkn2....so hubby bila nak celebrate our wedd anniversary & di mana tu?

Post a Comment