RSS

KEK PISANG LEMBAB

kek yg moist teksturnya gitu...


ASSALAMMUALAIKUM....

Selamat pagi & selamat sejahtera kepada rakan2 taulan semua...dah breakfast ker?Hari ni lenda nak update kek pisang lembab yg lenda buat malam tadi...Hmmm memang moist sungguh le...Benar bagai dikata kelembapannya mmg terserlah..Hari tu jln2 umah Datin El, ternampak ler resepi kek pisang ni...(Datin el,hari tu dah minta ijin cnp resepi ni..hihiii.tq ye.) Resepi asal kata Datin El, dia cnp dr MamaFami's, & MamaFami's pulak cnp dr Rozzan.....

So, lenda tepekkan jelah resepinya di bawah ni..kpd sesiapa yg nak mencuba,silakan...mmg best tau...lembut je.....moist gitu....

KEK PISANG LEMBAB
sumber:Datin El & MamaFami's
resepi asal: Bro Rozzan

Bahan-Bahan :
250 g mentega
2 cawan gula (lenda gunakan 340 gm)
4 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh

4 sudu besar susu cair (sejat)
3 cawan pisang yg dilecek (lenda gunakan pisang lemak manis)
2 cawan tepung (diayak) - lenda gunakan 240 gm tpg gandum
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - lenda gunakan 50 gm badam cincang

Cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilla, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.

Lenda gunakan loyang ukuran 9x9x3 dan kek yg dihasilkan seberat 1.5kg...muai tu....


tu dia..tgn hubby nak mencolek kek pisang sblm sempat gambar di snap.....nakal gitu ah....


kek yg dihasilkan seberat 1.5kg

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

Datin El said...

salam lenda..dah buat ye
sedapkan klu letak kekacang lg sodap ek..

indahhouse said...

salam kak lenda,
wah..saya suka kek pisang. lama tak beli pisang rastali... teringinnya.. :)

LENDANUAR said...

Datin El & Nurindah: best btl lah kek ni...masih moist lagi bila makan tadi....walaupun dah semalaman tetap lembab...

hairulanuar77 said...

tak sia-sia tanam pisang tu. maklumlah hasil tulang empat kerat suami....

LENDANUAR said...

cikgu hairul: hihihihih biasalah gunakan sepenuhnya credit yg ader...neway tq lah hubby...hmm pisang lemak manis yg kat pokok tu nak buat pa lagi ye.......tgh memikir ni....

ijayuji said...

Salam kak lenda, salam balas kunjungan, kita jugak mintak izin add akak ya :-) pisang kita mmg suke! bau dia harum jerrr mmg nmpk moist sgt!

LENDANUAR said...

ijayuji: tq byk2 singgah ,mmg moist sesgt...cuba lah buat..ni pun copy dari datin el...

Post a Comment