ASSALAMMUALAIKUM....
Bahan-Bahan :
250 g mentega
2 cawan gula (lenda gunakan 340 gm)
4 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh
4 sudu besar susu cair (sejat)
3 cawan pisang yg dilecek (lenda gunakan pisang lemak manis)
2 cawan tepung (diayak) - lenda gunakan 240 gm tpg gandum
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - lenda gunakan 50 gm badam cincang
Cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilla, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.
Lenda gunakan loyang ukuran 9x9x3 dan kek yg dihasilkan seberat 1.5kg...muai tu....
7 comments:
salam lenda..dah buat ye
sedapkan klu letak kekacang lg sodap ek..
salam kak lenda,
wah..saya suka kek pisang. lama tak beli pisang rastali... teringinnya.. :)
Datin El & Nurindah: best btl lah kek ni...masih moist lagi bila makan tadi....walaupun dah semalaman tetap lembab...
tak sia-sia tanam pisang tu. maklumlah hasil tulang empat kerat suami....
cikgu hairul: hihihihih biasalah gunakan sepenuhnya credit yg ader...neway tq lah hubby...hmm pisang lemak manis yg kat pokok tu nak buat pa lagi ye.......tgh memikir ni....
Salam kak lenda, salam balas kunjungan, kita jugak mintak izin add akak ya :-) pisang kita mmg suke! bau dia harum jerrr mmg nmpk moist sgt!
ijayuji: tq byk2 singgah ,mmg moist sesgt...cuba lah buat..ni pun copy dari datin el...
Post a Comment