RSS

AYAM GORENG ALA MAMAK

kan dah kata...gojezz gitu rasa ayamnya....


Salam pagi Jumaat semua..lama rasanya lenda x hapdate N3 terbaru....oreo ciskek tu lama pulak ditayangkan.....harap x jemu...

Dari dibiarkan rumah lenda ni bersawang & berabuk,hari ni lenda meluangkan sedikit masa yg sememangnya limited ni untuk blog ku tcayang.....

Ayam goreng ala2 mamak ni hasil skodeng kat umah kak wana-potret kasih....gojezz gitu ayamnya...ni N3 tertunggak ye uollls...buat kak wana,credit bg kat dia lah sbb hasilnya ayam goreng ala mamak ni mmg sedap..anak2 makan xcukup sorang seketui..hahhahahhaha.kak wana,,,,thanks ye fr the recipe...minta ijin cnp kat sini ye...


anda mjamu mata...lenda mjamu selera...

AYAM GORENG ALA MAMAK

sumber asal:majalah rasa
sumber skodeng:kak wana potret kasih

bahan2nya


1 ekor ayam ( di potong 4 @ 6 )

5 sudu pes bawang putih
5 sudu pes halia
5 sudu serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)

Cara penyediaan

1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

HALAMANKU said...

mmm syedap ni.. kak nak 2 ketoi yer

Wana Yusuf said...

Wah... bestkan ayam tu.... Anak2 akak pun suke sangat ayam ni!! masuk kali dah buat 3 kali!! tengok ayam lenda ni rasa nak buat lagi.....

LENDANUAR said...

kak wana & halamanku: hmmm mmg sedap kak ayam grg ni...jom kita reramai buat lagi nak x??pastu kita open table.....

Ida Ddapur said...

Singgah kat umah Lenda pun best jugak ha...ida follow k..cantikkk

LENDANUAR said...

tq idda sudi singgah & mollow..i loike

Post a Comment