Salam pagi Jumaat semua..lama rasanya lenda x hapdate N3 terbaru....oreo ciskek tu lama pulak ditayangkan.....harap x jemu...
1 ekor ayam ( di potong 4 @ 6 )
5 sudu pes bawang putih
5 sudu pes halia
5 sudu serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)
Cara penyediaan
1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan.
5 comments:
mmm syedap ni.. kak nak 2 ketoi yer
Wah... bestkan ayam tu.... Anak2 akak pun suke sangat ayam ni!! masuk kali dah buat 3 kali!! tengok ayam lenda ni rasa nak buat lagi.....
kak wana & halamanku: hmmm mmg sedap kak ayam grg ni...jom kita reramai buat lagi nak x??pastu kita open table.....
Singgah kat umah Lenda pun best jugak ha...ida follow k..cantikkk
tq idda sudi singgah & mollow..i loike
Post a Comment