RSS

SARDIN ROLL ALA2 SHEILA RUSLY...

sardin roll ala sheila...


Ahaaaaaa....gempak x tajuk N3 lenda?hahhaha..tapi mmg betul pun.resepi ni dari pelakon terkenal tu Madam Sheila Rusly..ala bini si Jinggo tu....kenal x? hmmmm kalo masih x kenal gak...biar lenda ingatkan...Pengacara rancangan masakan KETUK2 RAMADHAN & CITARASA SELEBRITI kat TV1 tu..kalo bulan posa, jam pukul 12.30 tghhari pasti dia ader...lenda suka tgk rancangan tu...masak2 di bulan posa...sambil bposa sambil perut keroncong.huhuuhhuhu...

Resepi ni xsalah lenda thn lepas 2009 masa rancangan Ketuk2 Ramadhan tu lah...tgk cara dia buat mcm senang jer..apa lagi terus amik pen & ketas..operasi menyalin ler...hahahha.mmg sedap sardin roll ni.sebab dia x serap minyak bila digoreng...Mr HUbby mmg suka bersarapan dgn sardin roll ni....alhmdllh..tima kaceh ye madam sheila....

jom kita intai resepi ni ye...nenon..nenon....nenon...


sedap ye kawan2...


SARDIN ROLL

bahan2nya

1 bungkus roti Gardenia Jumbo...(umah lenda mmg hantu roti..kalo pek kecil.x cukup)
2 sudu besar lada boh/lada kering yg dah dimesin..
3 biji cili api di hiris2 halus ( lenda x letak pun..kesian anak2 makan kalo tgigit cili) PEDAS...
1 tin sardin (isinya dilecek2 + sos sardin tadi)
sedikit air asam jawa
garam,ajinomoto,sedikit gula
sedikit tpg gandum + air-btindak sbgai gam...

cara2nya

1) roti di roll dgn roll pencanai sehingga leper.
2) tumis lada boh hingga naik myk,pastu masukkan sardin yg dah dilecek,
3) masukkan cili api,garam,aji & gula..tumis lagi & kacau..
4) masukkan air asam jawa...kacau & tutup api..biarkan sejuk seketika..
5) ambil roti yg sudah dileperkan tadi,kemudian letakkan inti sardin tadi ditepi roti.
6) gulungkan roti tadi...dihujung roti,sapukan sedikit bancuhan tepung gandum supaya mjadi gam agar inti sardin x tkeluar semasa proses mgoreng....
6) buat sampai habis ye...pastu digoreng dgn api perlahan...kemudian bolehlah mjamu selera @ bsarapan...


ni pulak roti bakar requested dr fifi & nana......

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment