RSS

MARBLE BANANA MUFFIN

yummykan.......


Soooooo yummmy......di makan ketika panas2....hahahahha...almaklumlah stok pisang tgh banyak kat dapur tu...hari tu balik dr umah mertua,ibu mertua ku mbekalkan setandan pisang lemak manis....(tapi habis dah tadi,,dimakan anak2,x sempat ibunya nak wat cekodok pisang).

Pastu pulak,hubby lenda tebang setandan pisang "40 hari masak" (itu namanya lah ye).... yg dah masak tu.sedap & manis gak ....so ader chance lah lenda buat berbgai2 makanan dgn adernya stok pisang yg banyak nih....harapnya x jemu lah dgn pisang2 nih....

Hari tu nampak kat umah izahdaud ader mufin pisang....hmmmmm bhn2 nak buatnya mmg x susah..sekejap jer mufiin ni dah sedia dimakan..kira2 dlm 1 jam siaplah sumenya.hihihihihihhihi.anak2 kata..."wah wanginya mama.....mama buat mufin lagi ye......xsabar lah nak makan nih..lama lagi ker?".

jom lah kita jengah resepinya ye..thanks izah,




MARBLE BANANA MUFFIN.

Source: Bisous A Toi
cilok resepi : dari izah muffin lover

Bahan:

A
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula kastor (saya guna cuma 1 cawan-itu pun masih manis)
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam

B
1 biji telur (L)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
1 cawan pisang lecek kasar

1 sudu besar coklat paste (saya guna 1/2 sudu besar kopi paste + 1 sudu besar serbuk koko)

Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai (lenda letak almond flakes)

Caranya: Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin. Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit.

sejuk & segar....limau ais...

oppps lupa pulak...dah makan mufin ni,takut tercekik pulak kan..so lenda sediakan sekali limau ais ni wat minum2 ye.....makan jgn gopoh2,pelan2 jer,banyak lagi mufin ni.ader 18 biji ye...table manner kena jaga gak kan...jemput makan & minum ye...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

izahdaut said...

errkk..terpesona tang air tu kak..hahhaaa..maklum la baru lagi pekena muffin tu..tu yg eksen tuh..kikiki...cantik la muffin tuh..possing tu yg cantik

LENDANUAR said...

wakakkaaka....air tu pun sibuk nak bposing sama zah,neway best gak mufin ni ye.......yummy....

deeTha H said...

waaa.. cantinya muffin tu, kak..
mau 1 kranjang boleh? kirim ke seberang yaa
hahaha

LENDANUAR said...

deetha: address pls..hahahhahaha mau juga merasa muffin nii yea....

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW, yummy muffins ya! Love blm lagi try buat muffin...dunno when plak! Ambik 3 ketul ye...hihi ;)

LENDANUAR said...

love2cook..orair2..amiklah .byk lagi nih....

Post a Comment