Salam....salam.......adeh2...xlarat rasanya hari ni..cuaca teramat panas.....kata org2 tua..'panas berdenting'..hmmmmm....tapi kita patut bsyukur kan....kalo hujan jer...takut banjir pulak doh...
Ni nak update N3 tertunggak ni....hari tu buat karipap daging ni wat makan2 & bekfas hubyy & sabriena ke skul...gambo ni pulak dah lama beno terperam dlm pc ni...resepi karipap daging ni lenda cnp dr bondaku cayang2.....kira resepi mak lah ni...dulu2 mak jual karipap pagi2 tapi kat umah jer ikut org order..buat tiap2 hari tu......masa tu 15 thn yg lepas....harganya pulak sebijik karipap daging baru rm0.20..murah kan...gitu lah lumrah dok kat kampung..kalo mahal kang xder pulak org nak beli..tapi istilah sekarang pulak lenda rasa dah x guna pakai "makan nak sedap tapi harga nak murah"..mana aci kan...penat org buat ,pandai pulak org lain komen2....
tapi pada lenda lah...org sekarang ni dah pandai menilai sesuatu makanan tu sedap atau x.(tekak org sekarang kan...) kira kalo duit ada..semua jadi.....semua dapat..mereka x kesah keluar duit sebanyak mana pun kalo benda makanan tu sedap di tekak mereka.betul x?hahahhaha...tepuk dada tanya selera...
mak oi banyak dah melalut ni...so kita jengah resepi ni ok....
KARIPAP DAGING BONDA
Bahan2nya
8 ketul kentang dipotong dadu
5 biji bwang merah dihiris
4 biji baang putih dihiris
1/2 kg tepung gandum
4 sudu rempah kari
2 sudu rempah briyani
1 genggam udang kering dimesin halus
5 biji bawang besar dipotong dadu
1/2 kg daging lembu (di rebus dahulu kemudian di potong dadu)
daun sup dhiris
garam,gula & ajinomoto.
5 biji bawang merah ditumbuk
4 biji bawang putih ditumbuk
cara2nya
kulit karipap
Bahan2nya,
-500gm tpg gandum
-air + garam
-1/2 cawan minyak masak (supaya kulit karipap ni garing bila digoreng)
-1 sudu mentega (optional) (lenda x letak sbb Mr hubby xsuka ltk..muak katanya)
***uli lah macam biasa2 kita buat kulit karipap..hihiihihihih...dah siap uli.biarkan ketepi....
inti karipap..
1) tumis bwg merah & bwg putih yg dihiris nipis tadi...kemudian masukkan bwg merah & bawang putih yg ditumbuk.(rempah briyani & rempah kari digaul bersama dgn bwg merah & bwg putih ).tumis sampai naik minyak...
2)masukkan udg kering..masukkan garam,aji & gula...kemudian masukkan kentang yg telah didadu tadi..masak hingga kentang empok...
3) kemudian masukkan daging .gaul hingga ianya bersatu/sebati..bila dah empok kentang, masukkan bawang besar yg dipotong dadu & daun sup..selesai...
selepas tu boleh ler di mulakan dgn proses mencanai & mengentel karipap ya....so selamat mencuba ya uollsss...
******gambo blm lagi dapat di upload kerana tdpt masalah teknikal...huhuuhu hard disk ku baru je di format balik...so byk gambo & docs ku yg tunggang langgang...takut dah terdelete je ni.huhuhuuh*****************..kalo senang lenda cari & upload ye.....
0 comments:
Post a Comment