RSS

RICH BLUEBERRY MUFFIN

perrghhh..tengok tu...filling blueberrynya tuh.....hmmm yummy...

Sedap....gebu...lembut....manis....hmmmm memang sedap makan muffin ni kala panas2....Nampak x kat umah kak As New Zealand(Nur kasih) pun ader muffin yang sama.kebetulan pulak.hihihii

Muffin ni lenda buat malam tadi.Hajat dihati buat mufin ni untuk bekal Sabriena & Hubby ke skul...alahai....la ni tinggal berapa ketui je.....Lenda buat 1 adunan ..dapat lah dlm 25 cup..(cup mufin ikut kehendak hati sendrik ye) Lenda guna cup muffin saiz M.

Fresh & hot from the oven.....mak oi mmg sedap banget makan.makan2 x sedo pulak dah 5 ketui aku baham....kuat melantak betulkan...mana lah badan nak cutting cantik...kalo gini selalu menggebu mcm muffin ler gamaknya.....kui kui kui....ngeee......

Resepi ni lenda cnp dr umah Ika-bangkok....tima ceh byk2 ye ika...."akak dtg umah ika hari tu,tapi ika xder umah ke pejabat pos amek parcel...so akak jenguk dr tingkap umah ika yg terbuka skit tu jer tau...." tq byk2 ye ....akak mintak halal ye resepi yg akak cnp ni....

Nak resepinya x? jom kita layan....honk2......


betul2 rich tau filling dia ...(ahaks sebab lenda letak banyak..so meleleh ler dia...)

Rich Blueberry Muffin
CnP : dr umah Ika-Bangkok
sumber: dr umah CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)

130 g mentega berkualiti

125 g gula halus

3 biji telur gread "B"

250 g tepung gandum*

10 g susu tepung*

15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)

130 ml susu sejat "IDEAL"

1 camca teh esen vanilla

Bluebery filling secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan oven pada suhu 200C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.

Putar mentega dan gula halus hingga berkrim, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu antara 1 biji telur ialah 1 minit.

Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan susu cair, hingga habis dan di akhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.

Sudukan ke dalam muffin cup tadi 1/2 penuh dan sudukan 1/2 camca teh blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan. Buat hingga siap.

Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan turun kan suhu kepada 180C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sejukkan sebelum dihidang untuk minum petang...Menghasilkan kurang lebih 20 biji muffin bergantung pada saiz muffin cup yang anda gunakan..

ini bekal Mr HUbby lenda ke skul pagi tadi...nasi lemak sambal telur & ayam goreng + mufin BB ni ye...moga dia kenyang hari ni....

anda bagaimana???????



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 comments:

cikmanggis said...

salam lendanuar:)tak cukup tadi datang nak minta lagi untuk sahur jap lagi ni hehe

ijayuji said...

Salam kak linda!! kita dtg malam2 ni.. eh dah pagi kul 1 dah pun :D nak bwk balik muffin tu ya :D nak buat bf esok :D macehhhh!

izahdaut said...

anda bagaimana? ala...kami nak jugak..nak 4 ketui kak, bnayak dapat tuh.... isssh ai mudah tirguda tau tengok muffin nih..sah kena buat nih..huhuhu

LENDANUAR said...

cik manggis: ooo x cukup ye....xperlah nanti lenda buat lagi satu adunan ,lenda edarkan ye...

ika:ika dtg pg2 akak dah turu lah....sorry x sempat nak layan...

izah:kalo irguda...lekas2 buat jer mufin ni...senang gitu buatnya

PALATABLE said...

Salam Linda, meriah betul inti muffin tu, ada lagi tak?

http://treatntrick.blogspot.com

LENDANUAR said...

tnt;ader lagi seketui je nih....meh ler sini...

Yat Maria said...

salam lenda,

blueberry filling leh tukar jam tak? cam nak try tapi takder filiing2 segala ni..

LENDANUAR said...

kak yat.boleh ajer gunakan jem..lagi mabeles...try lah kak...

Post a Comment