RSS

KARIPAP SARDIN

yang ni buat bentuk bulat2

Heheheheh...rajinkan saya menguli & menggentel karipap....Ni N3 tertunggak tau....kalo perasan,N3 sebelum ni Kroket Kentang..yang ni pulak karipap inti sardin + kentang..semuanya berasaskan kentang...SEbabnya..........STOK kentang banyak kat umah..apa hangin agaknya Mr Hubby beli kentang byk bebeno.aduyai....

Ni,lenda tepekkan resepinya.resepi sendrik tau..kalo rerasa sesiapa yg nak cnp,lenda ok jer.....hik2.malu lah pulak....


yang ni pulak buat bentuk biasa..bulan sabit ea..entah le apa nama bentuknya..janji karipap...

KARIPAP INTI SARDIN + KENTANG

1) kulit karipap

Bahan2nya,
-500gm tpg gandum
-air + garam
-1/2 cawan minyak masak (supaya kulit karipap ni garing bila digoreng)
-1 sudu mentega (optional) (lenda x letak sbb Mr hubby xsuka ltk..muak katanya)

***uli lah macam biasa2 kita buat kulit karipap..hihiihihihih...dah siap uli.biarkan ketepi....

2) Inti

Bahan2nya
-6 biji kentang dipotong dadu kecil2.
-1 tin besar sardin (xkira lah brand apapun asalkan halal ye)
-2 biji bwg besar dipotong dadu
-3 biji bawang merah dihiris .
-3 biji bawang putih dihiris
-sedikit garam,gula & ajinomoto...

cara2nya
-tumiskan bwg merah & bwg putih sehingga naik baunya,pastu masukkan sardin dan hancur2kan.
-pastu masukkan garam,aji & gula.
-masukkan kentang dan kacau.(masak sehingga kentang empuk)
-bila dah masak,mulakan dgn proses membuat karipap seperti biasa.....(mencanai & menggentel kulit karipap......

selamat mencuba...
hamzah suka makan kulit karipap jer..intinya dah tentulah mamanya yg kena makan....


tengok tu Sufiah makan karipap....hahahha.. tak tahan panas tu...Sabriena pulak control ayu jer dpn kamera....

Kat sini lenda tepekkan antara khasiat2 kentang....

Sumber:majalah Saji.


kentang yg banyak khasiatnya....hmmm patut le mr hubby beli banyak...


Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.

Hirisan ubi kentang mentah serta jusnya boleh membantu mengurangkan kesakitan penyakit yang menyerang sendi-sendi dan radang otot. Ubi kentang juga boleh melegakan kesakitan salah urat atau tergeliat, luka-luka kecil dan kebakaran ringan dengan cara menekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih. Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

izahdaut said...

amboi dak hamzah ni..pandai senyum ngorat tu...suke suke karipap sardin..my peberettt

LENDANUAR said...

izah:hihihihihii dia memang cenggitu kalo dpn kamera...suka buat aksi2.hahahhaa

Post a Comment