RSS

SAMBAL KERING UDANG GERAGAU

Pedas tapi sedap ya uolllsss...

Salam semua....Hari ni sempat update N3 bila dah petang2 gini...pg2 tadi very the bizi2...

Hmmmm walopun bizi,sempat jugak lah curi2 masa buat blogwalking ke umah kak cik manggis kita tu.....Lama juga lah bertandang ke rumah cik manggis,sempat skodeng menu2 kat sana...

Hasil skodeng,dpt lah resepi sambal kering udang geragau....hihi..tenkiu byk2 ye CM.blh klik sini....lenda sharekan resepi tu disini....spt kata CM,sambal kering ni sedap bila makan dgn sup,nasi panas2 ataupun bubur nasi...mmg betullah...Lunch tadi lenda masak sup ayam,bila makan dilawankan dgn sambal kering ni...kaw2 rasanya.....TAPI...kena sediakan segelas air sejuk kat tepi pinggan..sebabnya pedas ye uollsss...

Jom jengah resepinya dibawah ni....layanzzzzzz.



SAMBAL KERING UDANG GERAGAU

Bahan-bahannya:

1 cawan udang geragau -goreng garing
1/2 cawan bawang goreng -beli yang dah siap
1/2 cawan cili api masak -panggang dan kisar kering hingga halus( lagi pedas lagi best)
10 ulas bawang putih -potong nipis dan goreng garing
Garam dan gula secukup rasa

(lenda x letak garam sebab udg geragau kering dah cukup masin nyer...)

Cara-caranya:

· Gaulkan semua bahan-bahan diatas hingga rata.

· Panaskan sedikit minyak lebihan menggoreng udang tadi.Masukkan semua bahan-bahan tadi

kedalam kuali.

· Masak dengan api yang sangat kecil dan sentiasa mengacaunya agar tidak hangus.

· Bila semua bahan-bahan tadi telah bercampur dengan sekata sejukkan sebelum di simpan

dalam botol yang kedap udara.


*Hati-hati semasa menggoreng udang geragau sebab ianya cepat hangus.Guna api yang sangat kecil dan minyak yang sedikit saja.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

ijayuji said...

Salam kak lenda! alahaiiiii sambal2 mcm ni kalau mkn dgn nasi panas2 tu sedapnyer lah! tak ingat dunia! hihihi

indahhouse said...

Salam kak Lenda,
ya.. saya ada nampak aritu kat rumah kak CM. laju kak buat. saya kena cari udang geragau dulu :), sedap makan ngan bubur ni :)

Post a Comment