RSS

almond chocolate chip


aarrrgghhhhh...kacau jiwa bila tgk cookies ni...hmmm so yummy...

hahahhahahaah...nampak x?nampak x? kat umah ijayuji (bangkok) ader cookies,kat umah kak yat maria ader kokis yang sama....kat umah mamayeen pun ader kokis.sumenya kokis...

So,lenda pun nak mengokis gak lah..lepas lunch tadi jenjalan kat umah kak Yat Maria(Easybakes) nampak lah resepi walnut chocolate chips with almond ni..... mengiurkan jiwa & raga.....aduh hai......bila tgk2 bahan2nya semuanya senang nak dpt.so terus je kedapur memulakan xtvt mengokis...

Kak Yat,saya cnp jelah recipe akak kat sini yer...TAPI..stok walnut kat umah xder,so saya derhaka skit bila saya gantikan walnut dgn badam cincang & badam flakes jer.....hasilnya kokis ni tersangatlah rangup,rapuh,garing,dan SEDAP...mak saya siap pesan "next time buat lagi ye..boleh sambil duduk tu kita makan2.."hahahhahahahha

nak resepinya x? jom jengah .....

jiwa kacau,mata pun kacau.....

ALMONDS CHOCOLATE CHIPS COOKIES

sumber:kak yat maria & all recipes -taste of home
(asal recipe walnut chocolate chips with almond cookies)

Ingredients

1/2 cup butter or margarine, softened
1/2 cup packed dark brown sugar
1/3 cup sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 1/8 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking soda
1 cup milk chocolate chips
1 cup sliced almonds
1/2 cup finely chopped walnut (lenda gantikan dgn almond nibs)

Directions

1.In a mixing bowl, cream butter and sugars. Beat in egg and vanilla. Combine flour, salt and baking soda; gradually add to the creamed mixture. Stir in chocolate chips,almonds and walnuts. Drop 1 rounded teaspoon dough , 2 in. apart on greased baking sheets. Bake at 375 degrees F for 9-11 minutes until edges are firm. Leave cookies to cool 1 minute on the sheets.Remove to wire racks to cool completely.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

ijayuji said...

Salam kak lenda! hihihi.. selamat hari raya!! :D sekejap jer dah sampai sini jugak :D rangup kan kukis n9insbb dia punyer adunan lembik tu yg rangup tuuu... :D apa2 kacang pun kalau mask sure sedap tp mesti ada choco chip tu baru sedap :D

LENDANUAR said...

ijayuji:selamat hari raya jugak.hahha..mmg rangup bangat lah ija kokis ni...sedap...nanti nak buat lagi.hihiihi

PALATABLE said...

Wah ada kukis di sini, mesti sedap letak almond dan choc chip....

http://treatntrick.blogspot.com

izahdaut said...

kak lenda..saya kalau dtg sini mesti kasi makan hamster tu..hikhik..sukeeee.. ala nak buat gak la..umah ika pun ada..nak buat nak buat...oyeee

LENDANUAR said...

TNT & izzah: singgah lah selalu kat sini ye.....mmg sedap tau kokis ni.buatlah..buatlah...dialu2kan...

Yat Maria said...

Wuii kenda, ko pun wat cookies nih..memang la sodap..lebih2 lagi menyambil tgk TV.. :) :)

Post a Comment