RSS

SUDAH KEMBALI--KROKET KENTANG

sehingga menjilat jari....

Assalamualaikum & salam sejahtera sume.....yuhuuuuuuuuuuuu.....testing2....
Hmmmm kini lenda telah kembali berblogging setelah keje2 sume telah pun dibereskan....walaupun ketika lenda bercuti siaran,blog walking tetap dijlnkan..mana boleh tahan jari jemari ni dari menari2 di keyboard..sempat gak lah mbuat kunjungan dr umah ke umah kengkawan lain......sambil menjamu mata...

N3 kali ni lenda nak tepekkan juadah yg lenda buat semalam....KROKET KENTANG...jenjalan kat umah kak Hana Jepun, nampak ler resepi ni...kebetulan stok kentang tgh byk kat umah....apalagi...xtvt kopipes pun giat dijlnkan....

Kroket kentang ni kalo nak diikutkan rasanya ala2 pegedillah...rasanya cukup GOJESSSSS....sebab rasa lelemak manis butter,susu & kentang tu memenuhi citarasa lah....cukup sifatnya.hahhahaha.
lenda buat pun x banyak dlm 5 biji kentang jer tapi hasilnya agak muai..dlm 15 ketul.....

Jom let's check it up the recipe....

rasanya yg sedap,cubalah buat...


KROKET KENTANG (bukan roket ye)

sumber:kak Hana jepun..

Bahan-bahan

5 biji kentang besar

· 1/4 biji bawang bombay - cincang (lenda buat 2 biji bwg besar)

· 1 sudu makan wortel @ mix vege - celur dan cincang

(lenda pakai mixed vege je)

· 1/2 sk merica @ serbuk lada putih (lenda pakai serbuk lada putih jer)

· 1 sudu makan butter

· 1 sudu makan susu tepung@ susu segar - optional

( lenda letak 1 sudu makan susu tepung)

· gula

· garam

Untuk Saduran
Telur

· Breadcrumbs

· Tepung gandum@tpg maizena - hana gune tpg katakuriko@potato starch (lenda pakai tepung jagung jer)


(untuk breadcrumbs-lenda amik 4 keping roti Gardenia dibakar dlm oven selama 5 minit sampai ianya kekuningan,pastu diblender halus)


Cara-cara

Kupas kentang dan potong kecil. Goreng hingga keemasan dan empuk. Angkat dan toskan.

· Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer! nanti akan pecah biler digoreng. Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.

· Masukkan serbuk lada putih, bawang, mix vege. Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula. Jika suka, boleh masukkan daging cincang dan daun sup/bwg skali.

· Ambil sedikit dan kepal2kan. Terpulang citarasa samada nak buat leper seperti gamba di atas atau bulat2.

· Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.

· Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan. (hana buh minyak paras setengah kroket shj)

· Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

izahdaut said...

nak roket satu..banyak tu..eh silap..kroket laa

LENDANUAR said...

izah: meh..meh.meh..datang sini meh lah...dlm esbox ader lagi 4 ketui.hihihihi

Post a Comment