Assalamualaikum & salam sejahtera sume.....yuhuuuuuuuuuuuu.....testing2....
KROKET KENTANG (bukan roket ye)
Bahan-bahan
5 biji kentang besar
· 1/4 biji bawang bombay - cincang (lenda buat 2 biji bwg besar)
· 1 sudu makan wortel @ mix vege - celur dan cincang
(lenda pakai mixed vege je)
· 1/2 sk merica @ serbuk lada putih (lenda pakai serbuk lada putih jer)
· 1 sudu makan butter
· 1 sudu makan susu tepung@ susu segar - optional
( lenda letak 1 sudu makan susu tepung)
· gula
· garam
Untuk Saduran
Telur
· Breadcrumbs
· Tepung gandum@tpg maizena - hana gune tpg katakuriko@potato starch (lenda pakai tepung jagung jer)
(untuk breadcrumbs-lenda amik 4 keping roti Gardenia dibakar dlm oven selama 5 minit sampai ianya kekuningan,pastu diblender halus)
Cara-cara
Kupas kentang dan potong kecil. Goreng hingga keemasan dan empuk. Angkat dan toskan.
· Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer! nanti akan pecah biler digoreng. Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
· Masukkan serbuk lada putih, bawang, mix vege. Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula. Jika suka, boleh masukkan daging cincang dan daun sup/bwg skali.
· Ambil sedikit dan kepal2kan. Terpulang citarasa samada nak buat leper seperti gamba di atas atau bulat2.
· Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
· Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan. (hana buh minyak paras setengah kroket shj)
· Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.
2 comments:
nak roket satu..banyak tu..eh silap..kroket laa
izah: meh..meh.meh..datang sini meh lah...dlm esbox ader lagi 4 ketui.hihihihi
Post a Comment