So menu lunch lenda hari ni simple2 jer...Ayam masak merah & sayo bening.itu bahasa org jawa tau..kalo bahasa melayu nyer sayo tumis air.resepi ayam masak merah ni mmg simple & sempoi...kalo masak pun dlm 1/2 jam dah siap....
jom jengah resepi....vroommmzzz
Ayam masak merah sempoi.
bahan2:
1/2 ekor ayam digoreng dahulu
*6 biji bwg merah
*5 biji bwg putih
*5 inch halia
*4 btg serai
*10tangkai cili kering
6 sudu tomato puree
sos cili,sos tomato,
garam,ajinomoto & gula
1/2 tin susu cair
daun sup( di hiris halus)
cara2nya:
1)blender bahan2 yg bertanda *.kemudian ditumis sehingga pecah minyak.
2)kemudian masukkan 1/2 cawan air,tomato puree,sos cili,sos tomato.(ikut kesesuaian rasa sendiri)
3)pastu masukkan garam,ajinomoto & gula.gaulkan .
4)masukkan susu cair.
5)lastly masukkan ayam yg dah digoreng tadi....taburkan daun sup keatasnya.digaulkan...
6)slps tu sedia dihidangkan....
Sayur Tumis air
****lenda rasa semua org tahu camna nak masak sayur tumis air ni kan..so xyah ler lenda updatekan cara2nya ye..cuma lenda tambahkan carrot & telur shj dlm tu.....
so selamat mencuba....
6 comments:
Salam kak lenda! ayam masak merah mmg fev kita tapi kita lg suke makan kalau org lain yg masak n kalau org dtg mengunjung mmg suke sgt! tp kalau sendirik yg masak mcm tak best jerr walau org lain makan sedap tp kita yg makan tak best nak org lain punyer jugak! hihihi...
salam lenda
masak bening tu mmg sangat sedap ..makan pulak dengan sambal belacan n ikan masin..fuhh boleh tambah berpinggan2 nasik..
ika:selalunya mmg cam tu lah..yg kita masak mmg xder selera nak makan.kalo org lain yg masak...rasanya makan pasti bertambah nasi kan......lumrah lah tu kan...hihihihi
datin el: ye memang kalo makan dilawankan dgn geng dia-sambal belacan/sambal tok2 & ikan masin mmg betambah2....kira puas hati lah makan walopun sempoikan.....
salam kak lenda,
oh, sedapnya... lama dah saya tak buat. bahannya ada bubuh susu cair ya kak? lain resipinya. tentu sedap tuh! :D
indah,lain org lain caranya...sebab tulah ianya perlu dikongsikan.hihi..cuba lah ,,,,
Post a Comment