RSS

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

very melting...very moist...very tempting...very..very.....


Assalamualaikum.....
kabare?lenda & family waras2 jer...dah nak cuti sekolah ni terasa lapang sikit......lapang bagi lenda lah..tapi bg hubby, hmm dia kata bizi jer..yelah dah nak peksa dah ni....katanya dia peksa PTK on 10/6/2010 ni....so nak kena study tu yg dia malas tu...muncung jer mulut dia kalo nak ngadap buku...apataknya,bukan student dia jer yg nak peksa,tapi cikgu pun nak kena peksa gak..huhuuhuh

N3 kali ni adalah N3 tertunggak...hari tu pi menyengkit(ronda2) umah kak zai (teratak impian)....dlm ronda2 tu sempat gak menjengah dapur umah kak zai....alih2 ternampak ler kek ala2 coklat indulgence Secret Recipe...puhhhhhh...mmg best...menggelegak tekak ni tengok..itu baru tgk jer..apatah lagi kalo dpt makan.....hmmm mmg mengasyikkan lah.....

Atas sebab2 yg mendesak jiwa & minda utk merasakan keenakan kek yg digelar Death by Chocolate kek nie......lenda pun mjlnkan kegiatan cnp dr dapur kak zai...(.minta halal ye kak zai..ari tu dah minta izin kan....)...jengah2 dapur, semua stok ader kat umah cuma whipped cream jer ader 2 kotak kecil jer........so mulalah membaking kek ni.......

Bila dah siap....lenda malas nak deco2,lenda taburkan atas kek coklat ni badam yg dah di bakar sekejap.....hasilnya..puhhhh ..MABELES....mmg sedap betullah.....very2 melting & niceeeeee........(ececeh)

xcaya ker?kalo x caya moh ler buat dan rasa lah sendrik......belum cuba blm tahu...dah cuba sendrik ingatlah.....kak zai...saya tepekkan jer lah ye resepinya kat sini ye......(kak zai punya deco teramatlah cantik..lenda punya simple2 life jer...)hahahhahahah

mengancam jiwa raga.....



DEATH BY CHOC CAKE

sumber: mrsdayat@myR

cnp : Rosie@vanilaessen & kak zai (teratak impian)


Bahan-bahan ( loyang 9" )


2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila


**
utk ganache**

2 cwn whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup


##
utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream


Cara-cara
1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


7. **
utk ganache**
8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
10. tambahkan golden syrup
11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk


12. ##
utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati

13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

izahdaut said...

sedapnye kek ni.saya dah copy pun resepinya.nak try jugak.mekasih kak.dah bagi makan hamster tu..ok nak balik dah..huhuhu

LENDANUAR said...

mmg sedap izzah...mesti cuba tau....akak pun dah bg hamster tu makan hari2 tapi x juga gumuks2....

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik...Terima kasih sebab sudi jenguk akak...wah Dik...mengancam jiwa dengan kek cokelat tu Dik....tergoda...lemah Iman....tapi tak boleh ...kena tahan godaan...sebab dah banyak sangat guna oven minggu ni...takut terkejut bila dapat bil nanti...hehehe...tengah pantau penggunaan letrik ni!!Akak jamah kat sini sepotong boleh?

LENDANUAR said...

kak watie...nak jamah boleh ajer...nak sikit akak nyer kek lapis boleh x? sedap nampaknya....

ijayuji said...

Salam kak, kek ni mmg best glerrr, akn masuk list besday kek tuk kids tiap2 tahun hihihi...

LENDANUAR said...

salam ijayuji, thanks sudi singgah...

indahhouse said...

salam kak lenda,
Rasa kek death by choc ni rasa mcm indulgence ya kak? oh,tak rugi kalu try buat. beli sekeping kat secret recipy atau kat kiosk dalam 7 ringgit sekeping, kan? sedapnya....

treatntrick said...

Salam Lenda, mengancam sungguh kek coklat ni, nak sepotong?

http://treatntrick.blogspot.com

LENDANUAR said...

nurindah & treatntrick: mmg sedap tau kek ni..try buat sure berbaloi..

hairulanuar77 said...

nama aja dah kata mati. jadinya, kalau tak nak kempunan makanlah coklat.

Post a Comment