· 150g tepong super fine (lenda gunakan tpg gandum jer)
· 150g gula kastor
· 5 biji telor gred A
· 1 sudu besar ovalette
· 80ml air
· 80ml minyak / mentega cair (lenda guna myk masak)
· 1 sudu teh choc emulco
· 1 sudu teh serbuk penaik
· sedikit pewarna coklat (lenda gantikan dgn 2 sudu besar serbuk koko van houten)
· satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
· tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
· sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
· bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
7 comments:
photo blm diupload lagi sbb ade masal teknikal dgn google chrome nih..will upload later....
kak lenda, saya pun dok intai2 kek sponge ni...sedap ek....
izah; sedap kek ni bila makan panas2.xsedo pun bila tgk2 kek dah tinggal 1/2 jer.hahhahha
sedap kan kek ni.. lembut jer
sifu kak nor:mmg sedap kek ni lah..tq ye kak nor fr the resepi....next time nak buatlagi....
Salam kak lenda, sowi ya semalam kita kebizian sikit :D hari ni pun kena kuar awal ada urusan sikit... sedap tu kek mcm tu kalau kena ada BC lagi sedap! nak ambik sepotong :D
ika: nak sepotong ea..habis daa...sedap sgt sbb tu cpt habis..
Post a Comment