kueh rengas..deco tolak tepi sikit lah ye..tapi rasanya sedap ya uollssss....
YUHUUUUUUUUUUUUUUU..
Lama rasanya lenda x update N3..dah nak bersawang pulak dah......ayoyo.....Lately ni agak buzy sikit lah...terkejar2 nak buat itu ini...target masa lah katakan...
So N3 kali ni lenda nak update pasal kueh rengas a.k.a kueh kasturi...mulanya nampak kat umah kak inahar ....ngecuh tu bila tgk....lap2...ayaq liur tu..dah nak meleleh dah..hahahhahha .so skodeng lah resepinya..ingatkan susah sgt lah nak buatnya...senang je rupanya...hik2.belum cuba belum tau ye...
okeylah...jom jengah resepinya ye...
tadaaaaaa..ini lah dianyer....ngancam tekak ku betui.... KUEH RENGAS a.k.a KUEH KASTURI
Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya) 3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum
Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.
senang je kan buatnya...lenda punya kueh ekceli x lah cantik sgt bentuknya...cun lagi kueh kasturi kak inahar tau.....ok lah....babai.....
1 comments:
Salam Linda,kita ambik resepi ni yea...copy paste jer...izinkan yea....bln posa ni terliur plak....
Post a Comment