RSS

PAIN AU LAIT (DELICIOUS MINI MILK BREAD)

nampak x tangan yg terjulur tu..ni kes si hamzah dah x sabo nak merasa kegebuan roti ni....


Ye lenda tau....izahdaud baru je buat hari tu roti yg susah nak disebut ni....hari ni lenda pulak dok tayang2 roti yg lenda buat magrib semalam.hihihihihi..tu lah kan dah kata kat izzah semalm.lenda tergoda dgn kejelitaan roti ni & mood nak meroti semula pun datang kembali..hmmmm ye mmg btl , lenda pun dah lama xmeroti kan.....

So selepas melalui proses menguli,ingatkan dlm kul 8.30mlm tadi nak mbakar.tup2 letrik pulak xder.huhuhuuu sib baik xlama dlm 15minit jer.....okkkkkkkk bolehler teruskan niat nak mbakar roti ni.anak2 heran, "mama buat roti apa ni kena pakai gunting atasnya? korang nak tau nape kena pakai gunting? korang tgk sendrik ler klik kat sini ye....

hasilnya selepas dibakar,,roti ku ini habis dlm masa 10 minit jer...SODAPPPPPPP...

ececeh.....sedap ler beb roti susah nak sebut ni.....aku pasti buat lagi lain kali....

Pain Au Lait (Delicious Mini Milk Bread)
Source: Pook
Copy: izahdaud

Bahan-bahan
  • 230g tepung gandum
  • 60g tepung roti
  • 125g susu segar
  • 4g yis kering
  • 50g telur (1 biji)
  • 38g gula
  • 5g garam
  • 63g butter
  • Gula kasar
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan susu, garam dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan juga telur. Kemudian tepung dan yis.
  • Setting menu Dough dan ONkan.
  • Bila adunan doh telah sebati, masukkan butter dan biarkan breadmaker terus menguli sehingga habis lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang.
  • Bahagi2kan doh kepada 10 ketul dan rehatkan lebih kurang 15minit.
  • Ambil sebiji dan canai membentuk circle atau oval, lebih kurang 8 cm. Gulungkan doh dan cantumkan. (rujuk step by Pook)
  • Tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagik lebih kurang 30-40 minit.
  • Sebelum bakar, sapukan doh dengan campuran telur dan susu segar serta madu setitik. Kemudian guntingkan sedikit atas permukaan roti.Tabur gula.
  • Bakar suhu 170-180 selama 10-15min atau hingga keperangan.
  • Angkat dan sejukkan di atas redai.

.
yang ni pulak aku derhaka sikit lah ye..slps dibakar,aku curahkan sikit susu pekat atasnya ,pastu aku taburkan sedikit gula.perrrghh...kenangan lama mengusik jiwa ler..aku teringat roti naik yg mak selalu buat masa aku kocik2 dulu...sedap lah...rindu pulak pada makcik Siah ni.....tapi yg ni pun best jugak.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NON BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE

aduhai..leleh mak tgk ciskek ni nyah oiii...

Salam 1 malaysia...hihihihihihi apa kena lak aku nih hari ni....neway harap sumenya sihat sejahtera ye.....lenda pun alhmdllh sefamily semuanya sihat2 belaka...oppps cuma si sabriena je yg baru nak kebah dari demam....

ni akibat terlebey rajin ke dapur walopun bizi sikit....tadaaaa hasilnya NON BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE menjadi santapan minum ptg kami sekuarga....hmmmmmm mmg sedap rasanya yg creamy gitu2....thanks ye kak ummi..ni pun dari hasil skodeng kat umah kak ummi.jgn mare ye...

so apa lagi,jom jengah resepinya..



NON BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE

sumber skodeng:kak ummi kuantan.

Bahan dasar:

-1 1/2 cawan biskut digestive - hancurkan ) ummi guna oreo (lenda gunakan 250gm

biskut digestive)

-1 1/2 cawan biskut cream cracker – hancurkan ( lenda x guna)

-2/3 cawan gula kastor ( lenda x letak)

-2/3 cawan butter – cairkan (lenda gunakan 100gm buttercup)

Gaul sebati serbuk biskut dengan gula kastor dan butter. Ratakan dan tekan dalam springfoam, biar padat. sejukkan dalam fridge.

Bahan Filling:

300 gm cream cheese (lenda guunakan 250gm )

2 sudu besar jus lemon

2 sudu besar serbuk gelatin

1/2 cawan air panas

500 ml whipping cream (lenda gunakan 200ml )

2/3 cawan gula

topping - filling strawberry ( lenda letak blueberry)

Pukul whipping cream dengan mixer pada kelajuan tinggi hingga kental. Ketepikan.

Campurkan serbuk gelatin bersama air panas kacau hingga benar2 larut. Ketepikan.

Dalam bekas lain, pukul cream cheese, gula dan jus lemon hingga sebati. Kemudian masukkan larutan gelatin. Pukul lagi. Masukkan whipping cream tadi, kacau hingga sebati dan rata. Tuang ke atas bahan dasar. Sejukkan dalam fridge semalaman. Sapukan filling bila menghidang dan makanlah ketika sejuk..memang sedap!!

****** ekceli 2 jam pun dah ok dah bekunya…*******

yg ni pulak lemon squeeze..malas nak cari buah lemon,lenda gunakan ni jer...LAZY LEMON namanya..nak cari kat mana???? kat Hypermarket Giant ada jual..RM 8.90 kalo x silap...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

AYAM GORENG ALA MAMAK

kan dah kata...gojezz gitu rasa ayamnya....


Salam pagi Jumaat semua..lama rasanya lenda x hapdate N3 terbaru....oreo ciskek tu lama pulak ditayangkan.....harap x jemu...

Dari dibiarkan rumah lenda ni bersawang & berabuk,hari ni lenda meluangkan sedikit masa yg sememangnya limited ni untuk blog ku tcayang.....

Ayam goreng ala2 mamak ni hasil skodeng kat umah kak wana-potret kasih....gojezz gitu ayamnya...ni N3 tertunggak ye uollls...buat kak wana,credit bg kat dia lah sbb hasilnya ayam goreng ala mamak ni mmg sedap..anak2 makan xcukup sorang seketui..hahhahahhaha.kak wana,,,,thanks ye fr the recipe...minta ijin cnp kat sini ye...


anda mjamu mata...lenda mjamu selera...

AYAM GORENG ALA MAMAK

sumber asal:majalah rasa
sumber skodeng:kak wana potret kasih

bahan2nya


1 ekor ayam ( di potong 4 @ 6 )

5 sudu pes bawang putih
5 sudu pes halia
5 sudu serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)

Cara penyediaan

1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng dan sedia untuk dihidangkan.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

oreo cheese cake

HaNa's FamiLy: Cheezy Pretzel Sticks @ Bread Sticks Pretzel

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

OREO CHEESE CAKE...

Super yummy....

Tadaaaaaaa....ha ko,lama dah aku dok riki2 resepi ni. bzaman gak lah resepi ni kat dlm waiting list.Akhirnya sempatlah aku mengodeh2 oreo cheese cake hasil skodeng kat umah kak ummi my beloved sister tukan...kak ummi ni dia mmg pakar pasal cheese kek ni ye uolsss..tu yg aku dok geremmm je kalo btandang ke umah dia...rasa x nak balik....tu yg payah tu...

dalam kesibukan mengejar waktu menyiapkan kerja2 yg menimbun tu,sempat lah jugak aku menerapi kan diriku dgn kerja2 kesukaan ku itew..apa lagi mbaking ler...my MR HUBBY aku dok ngeleng kepala jer bila dia tgk aku dah keluarkan segala baking tools aku.....tapi akhirnya dia senyum lebar gitu sebab dia tahu perut dia akan kenyang jua........

so ciskek ni aku buat versi aku lah ye....tapi resepi tetap sama....aku x bakar dia dlm spring foam tapi dlm pie cup kecik2 gitew.....biar senang anak2 ,aku & hubby nak makan......wakakakkaka..tapi aku dah belajar something tau...kalo nak mbaking,jgn kemut sgt dgn amount base biskut oreo tu....hahha padahnya,base x cukup beb,aku tpaksa pulak bakar ciskek yg lebih tu dlm bekas lain...aku gunakan 2 bungkus biskut oreo tau....pun x ckup..kedekut!!!!! tapi x perkan...buat pun tuk makan sendrik2...la ni, habis dah....

wah...panjangnya bebelan ku ini....ok lah jom skodeng resepi cheese kek aku nih.....


mampu mjamu mata je lah ye.....

OREO CHEESE CAKE
sumber: Jocye(jthorge)
sumber skodeng dari: Kak Ummi (tq kak ummi,,mintak halal cnp ye..muah2)

Bahan:-

30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus

1/4 cawan butter - cairkan

Bahan Filling:-

16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan (lenda guna 250g-1 blok cream cheese)

1/2 cawan gula halus

1/2 sudu teh esen vanila

1/2 cawan sour cream (lenda gantikan dgn 200ml whipping cream)

2 biji telor

1 cawan oreo yang dicincang halus

**************2 sudu besar jus lemon.....yg ni lenda tambah sendiri ye...ampun kak ummi,,,derhaka sikit lah ye,tapi best gak rasanya.....*************************

arghhhhhhhhh.....mampukah aku menahan rasa gelodak jiwa dgn rasa ke"cheese"an nyer.....



Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:- Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.

senang jer kan watnye....hati girang perut pun kenyang...wakakakkakakakkaa selamat mcuba ye kawan2......( err, ader ke orang nak memolow aku wat cikek versi aku nih...sambil garu kepala yg x gatai)




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KUEH RENGAS a.k.a KUEH KASTURI

kueh rengas..deco tolak tepi sikit lah ye..tapi rasanya sedap ya uollssss....


YUHUUUUUUUUUUUUUUU..
Lama rasanya lenda x update N3..dah nak bersawang pulak dah......ayoyo.....Lately ni agak buzy sikit lah...terkejar2 nak buat itu ini...target masa lah katakan...

So N3 kali ni lenda nak update pasal kueh rengas a.k.a kueh kasturi...mulanya nampak kat umah kak inahar ....ngecuh tu bila tgk....lap2...ayaq liur tu..dah nak meleleh dah..hahahhahha .so skodeng lah resepinya..ingatkan susah sgt lah nak buatnya...senang je rupanya...hik2.belum cuba belum tau ye...

okeylah...jom jengah resepinya ye...


tadaaaaaa..ini lah dianyer....ngancam tekak ku betui....

KUEH RENGAS a.k.a KUEH KASTURI
sumber cnp : kak inahar ali

Bahan

1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya) 3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung

1 s/k kunyit serbuk

1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam

minyak utk menggoreng


Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.

senang je kan buatnya...lenda punya kueh ekceli x lah cantik sgt bentuknya...cun lagi kueh kasturi kak inahar tau.....ok lah....babai.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MARBLE BANANA MUFFIN

yummykan.......


Soooooo yummmy......di makan ketika panas2....hahahahha...almaklumlah stok pisang tgh banyak kat dapur tu...hari tu balik dr umah mertua,ibu mertua ku mbekalkan setandan pisang lemak manis....(tapi habis dah tadi,,dimakan anak2,x sempat ibunya nak wat cekodok pisang).

Pastu pulak,hubby lenda tebang setandan pisang "40 hari masak" (itu namanya lah ye).... yg dah masak tu.sedap & manis gak ....so ader chance lah lenda buat berbgai2 makanan dgn adernya stok pisang yg banyak nih....harapnya x jemu lah dgn pisang2 nih....

Hari tu nampak kat umah izahdaud ader mufin pisang....hmmmmm bhn2 nak buatnya mmg x susah..sekejap jer mufiin ni dah sedia dimakan..kira2 dlm 1 jam siaplah sumenya.hihihihihihhihi.anak2 kata..."wah wanginya mama.....mama buat mufin lagi ye......xsabar lah nak makan nih..lama lagi ker?".

jom lah kita jengah resepinya ye..thanks izah,




MARBLE BANANA MUFFIN.

Source: Bisous A Toi
cilok resepi : dari izah muffin lover

Bahan:

A
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula kastor (saya guna cuma 1 cawan-itu pun masih manis)
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu teh garam

B
1 biji telur (L)
1 cawan susu segar
1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
1 cawan pisang lecek kasar

1 sudu besar coklat paste (saya guna 1/2 sudu besar kopi paste + 1 sudu besar serbuk koko)

Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai (lenda letak almond flakes)

Caranya: Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin. Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit.

sejuk & segar....limau ais...

oppps lupa pulak...dah makan mufin ni,takut tercekik pulak kan..so lenda sediakan sekali limau ais ni wat minum2 ye.....makan jgn gopoh2,pelan2 jer,banyak lagi mufin ni.ader 18 biji ye...table manner kena jaga gak kan...jemput makan & minum ye...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

KEK COKLAT LEMBAB- resepi Ilham Dapur

kek coklat lembab

Salam sume..hari ni lenda nak update lagi N3 tertunggak......sbln lepas skodeng kat umah kak maz (Ilham Dapur)....lama gak btandang umah dia....hasil skodeng,dpt lah resepi kek coklat kukus...kata kak maz kek ni very2 moist..so lenda pun cubalah buatnya...pada lenda oklah...blh tahan keknya...(abis jugaklah anak2 makan & bg sedikit kat makcik yg ajar anak2 mengaji...)

Bahan2 buatnya x lah susah mana..senang je..kukus dlm masa 1 1/2 jam...
so jom tgk resepi....


anak2 berebut nak makan gula2 hiasan tuh...

KEK COKLAT LEMBAB

sumber:Sumber Resipi : Teratak Chetam Kek Coklat Kukus Zaiima NoorMasri (very moist)

CNP dari: kak maz (ilham dapur)

Bahan-Bahan:

· 1 cawan gula pasir

· 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko vanhouten

· 1 cawan susu cair

· 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)

· 1/2 cawan susu pekat manis

· 1 1/4 cawan tepung gandum

· 1 tsp baking powder

· 1 tsp soda bicarbonate

· 3 biji telur

Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung.
Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Topping


· 1/2 cawan koko van hauten

· 1/2 cawan susu pekat

· 1 sudu besar minyak masak

Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.

so pastu bolehlah di deco ye..lenda deco yg simple2 jer..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MEE GORENG

hmmmm so yummy lah uollsss.

Hai lenda...simple jer N3 kali nih? hihihihihihi mmg simple pun....ekceli ni N3 tertunggak ye uollss..
Ini lah menu makan malam we all sekuarga last week.hahhahahaa..kan dah kata..bila jemu makan nasi,entah apa2 juadah yg keluar.ngeeee,....

Mee goreng? hmmmmm semua org tahu mcm mana nak buatnyer kan...very simple dimple.tapi rerasa nak tepek gak lah resepinya kat sini wat sibuk2 kan diri kejap kat sini....(lenda nih x sedo diri pulak..dah tahu diri tu tgh bizi skrg ni,,,blh lagi dia hapdate blog...nyampah.hahha)

jom le kita jengah2 dapur...

MEE GORENG
sumber: dapur sendiri.

bahan2

1) 1 bungkus mee kuning-dibasuh & direndam dgn air panas sekejap..
*2) bwg merah 5 biji, bwg putih 4 biji
*3) udang kering
*4) cili kering
5) sawi,
6) taugeh
7) daging/ayam/ udang
8) fish cake/fish ball
9) tomato 2 biji dipotong 2
10) isi kerang


cara2nya

1) mesin bhn2 yg btanda *.pastu tumis sampai pecah myk.
2) masukkan garam,gula & aji
3) pastu pecahkan telur.godak2kan...masukkan daging,ayam & kerang,fish ball
4) masukkan kicap manis & kicap pekat sedikit.
5)masukkan mee kuning tadi dan gaulkan.
6)kemudian masukkan tomato,sawi & akhir sekali masukkan taugeh seblm ditutup api.

itu jer..mudah kan....selamat mjamu selera.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BIHUN SUP JUADAH BERBUKA PUASA

yummy bebeh...


Simple jer nih...hihiihi rasanya semua org tahu camna nak wat bihun sup ni.....tapi xper lah kan..kasi chance kat dia ni nak publish gak...nak glamer sesekali.hahahhahahhaha

Ye...tau mmg simple jer juadah tuk berbuka puasa kali nih...kdg2 kalo setiap hari kita makan nasi,jemu jugakkan...kita beralih rasa pulah noo...makan bihun sup ni pada lenda kalo xder sambal kicap rasa x "kick" ler..sedap kalo ader pedas2.


Bihun sup simple...

bahan2nya

1) bihun di rendam sekejap (ikut suka byk mana nak lah ye)
2) bwg merah (5 biji) & bwg putih (4 biji) dihiris nipis
3) lada merah sihiris
4) 2 kiub pati ayam
5) hirisan daging yg sudah direbus
6) ayam yg dipotong ketul2 kecil ( sukahati lah kalo nak letak)
7) 2 biji tomato yg dibelah 4
8) lobak merah,sawi,fish cake
9) daun sup dihiris halus
10) bawang goreng (hiasan)-optional.


Sambal kicap

1) 8 biji cili api
2) 3 biji bawang putih

****bwng putih & cili api di mesin/ditumbuk. kemudian ditambahkan kicap manis.*******

cara2nya...

1) tumis bwng merah & bwng putih sampai garing.kemudian masukkan lada merah
2) masukkan air(ikut suka byk mana nak buat kuahnya)
3)masukkan kiub ayam,ayam,daging & fish cake.garam & sedikit perasa .
4) bila dah melegak,masukkan bihun,lobak merah & tomato.
5) last sekali seblm tutup api,masukkan sawi...jgn lama sgt nanti hilang khasiatnya....taburkan daun sup & bawng goreng bila nak dihidangkan...

selamat mcuba.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RAINBOW PUDDING MARBLE

Amacam warna nya ? gojezz ke geleman nak makan?hahahhahhhahaha

salam semua..pejam celik pejam celik...dah hari Ahad...sekejap jer kan...pastu lak Monday morning..huhuhuhhhu...dah xleh bermalas-malasan lagi.....

Ni nak update N3 tertunggak..ekceli byk N3 tertunggak .hihihihi semuanya tunggu turn nak di publish...sian kan...tulah...semuanya dek kerana tuan rumah yg terlalu bizi mjahit lately...aritu dah siapkan baju kurung yg ditempah kakak,pastu continue pulak mjahit single bed sheet yg ditempah oleh rakan sekerja Mr Hubby kita...last night pulak menerima tempahan kek coklat & blueberry dr seorg teman....semuanya perlu dilakukan dgn segera...

N3 kali ni lenda nak update pasal rainbow pudding marble hasil skodeng lenda kat umah kak E-na Zarina (Lovely kitchen) aritu.."kak ena,aritu lenda dah minta ijin cnp tau....so halalkan lah ye..lenda panjang2kan resepi ni kat sini ...tenkiu...."so kepada sesiapa yg nak tgk rainbow pudding kak E-na blh klik kat sini ye....

rainbow pudding kak E-na mmg gojezz warnanya..lenda punya pulak rasa2nya dah x jadik rainbow pudding sebab tersilap pilih warna..lenda namakan MUD PUDDING MARBLE. hihihihi...sebabnya bila sekali tgk dah mcm berlumpur + berlumut pulak warnanya.kakakkakaakakak..tapi sedap ye rasanya uolllssss....terai ler....

jom kita layan resepi jom...


rainbow pudding marble @ Mud pudding marble????????


  • Rainbow Pudding Marble

  • bahan2nya

  • 13g agar2 serbuk (E-na guna 11g) – lenda ikut sifu…
  • 675 ml air
  • 225 gm gula pasir
  • 65 gm butter
  • 4 biji telor saiz sederhana
  • 1/2 tin susu cair Carnation (E-na guna fresh milk)- lenda guna susu cair
  • 1 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila
  • pewarna merah dan kuning

Cara Memasak:-

  1. Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan.
  2. Pukul telur sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis.
  3. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata.
  4. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.
  5. Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.
  6. Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas.
  7. Tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis.
  8. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan..
ni dia single bedsheet yg tempah oleh rakan sekerja Mr Hubby lenda...tq Cikgu Zarina..harap cikgu bpuashati ye......


ni sarung bantalnya..bertemakan POOH (MY FREINDS TIGGER & POOH)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS