Resepi nye...
KUEH ABUK-ABUK
Sumber: kak Hamsini (warna2 duniaku)
bahan2nya
150 g sagu - rendam sekejap
150 g@kurang kelapa parut
2 sudu besar gula merah
3 sudu besar gula pasir
secubit garam
daun pisang secukupnya (layorkan dulu daun pisangnya atas api kecil.senang nak lipat)
Cara
gaul semua bahan dalam mangkuk besar, rasa sedikit kalau tawar tambah lagi gula...
ambil 2 sudu besar adunan dan balut dengan daun... kukus sehingga masak dalam 15-20 minit....
senang jer kan buatnya....
6 comments:
haaa ini pun kuih feveret i :)
tapikan i slalu beli je hihi sebabnya i je yg suka makan kuih ni :)
hihhhi..zarin,sama lah kita..anak2 kureng suka makan kueh ni..cuma lenda & hubby jer suka makan...kueh tradisional lah katakan....
lenda...akak pun wat jugak..sama ah...citarasa kita dear :)
kak yat laling..hihihii nice taste kan.....
Salam sdap kuih tu kak.. selaalu mak wat..tapau kak.. kasi gula merah lebih yer.. he he he
erma(halamanku)..nak tapau boleh jer.....yelah kan kalo letak gula merah lebih lagi sedapkan....
Post a Comment