Pernah dengar x nama bubur candil?Lenda xpenah dengar & x penah makan pun.Ekceli hubby lenda lah dia request nak makan bubur ni awal2 posa aritu..Katanya mak hubby selalu masak bubur ni waktu bulan posa & dimakan bila bubur ni disejukkan...sedap tau katanya lah...
Bahan-bahan :
3 cawan tepung pulut
1 camca air kapur sirih
4 cawan air
200 gm gula merah
2 helai daun pandan
6 sudu makan tepung beras, larutkan dalam sedikit air (lenda kurangkan jadi 3 sudu..rerasanya 6 sudu pekat sgt)
Bahan2 Kuah Santan :
1 cawan santan dari ½ biji kelapa
2 helai daun pandan, robek-robek
1 camca tepung jagung, larutkan dengan sedikit air
secubit garam
Cara-cara :
1.
2. Gentelkan bulat-bulat kecil.
3. Jerangkan lebihan air atas api, masukkan gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut, tapis dan jerang semula.
4. Masukkan bebola tepung pulut dalam air rebusan gula merah dan masak sampai terapung tanda sudah masak.
5. Masukkan larutan tepung beras dan kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Sajikan dengan kuah santan.
6. Untk kuah santan, campurkan semua bahan kuah dan masak atas api sehingga sedikit likat.
Bila nak makan, ambil semangkuk bubur dan siramkan kuah santan. Jangan gaul sampai sebati, cukup sekadar dapat gabungan sesudu bubur dan sedikit santan bila nak menyuap ke mulut. Baru ada campuran rasa manis, lemak-lemak, masin dan kenyal-kenyal pulut bila digigit. Mungkin sajian ini mirip Puteri Berendam tapi Puteri Berendam lebih meriah kerana ianya dibuat berwarna-warni bebolanya...(tapi lenda warna warnikan jugak,bg meriah gitu)
2 comments:
haisssh lenda...bubur candil pulak dahhh..tk pernah dengar la..macam bubur cha cha ke tuh? sedap eh? ekeke mesti la sedapkan :)
zarin..lenda pun x penah makan..hubby yg suh cari resepi...mmg sedap.adik beradik bubur cha cha jugak rasanya .tapi yg bulat2 tu bila digigit rasa liat2...cubalah buat....
Post a Comment