AGAR-AGAR KARAMEL
sumber:Fidah Shamen
COPY:Izah Muffin & mamasyipah
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm( lenda guna konyaku jelly)
600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml (lenda ikut kak nor tambah 100ml air)
300 ml susu cair
120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje ( sama)
1 camca besar tepung kastard (lenda guna tepung jagung jer)
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*( lenda ikut CMG)
3 camca besar air*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair,
kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi
kuning keemasan dan kelihatan berbuih.
Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati.
Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang
dalam bekas untuk membekukan agar2.
2. Satukan susu cair dengan tepung kastard,
kacau rata dan tapis. Satukan gula,
air dan sebuk jelly/serbuk agar2,
kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga
semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan
masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat
(bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali),
matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi
karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam
peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan
isi dalam piring, hidangkan dingin...
1. Bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air,
sbb tekstur puding jd keras sket
2. Dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan
gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
3. Kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak
lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb
serbuk agar2 tu akan buat adunan akan
pejal tak seperti kalau guna jelly
2 comments:
Salam kak! kita mmg sukeeeeeeeeee dgn agar2 lembik2 tanpa telur :D mmg dah plan nak buat tgk akak buat ni kan terasa nak buat jer skrg ni tp kerja kita tgh menambun lah pulak! huh!
hihihi.ika...akak tau kerja ika yg menimbun tu nak kena mgosok baju2 kan.hhuhuhuhuhu.....xperlah...bila dah siap gosok nanti leh ler buat agar2 ni..sedap wei mek siam........jom g buat..
Post a Comment