RSS

PANDAN CHEESE CAKE


mmg best & gebus gitu...



tada......akhirnya mjadik jugak pandan cheese kek aku nih..puas riki2 umah si izah muffin lover tuh...teringat2 kaler ijo pandan cheese kek dia yg menawan tuh....huhuhhu buat aku xleh duduk diam...lantas terus kedapur membaking.

ijo nyer mengancam kan....tapi mmg betul ler kek ni mmg gebus & lembut...kalo korang x buat mmg rugi beb....aku ni pun consider dah terlambat menerai...ramai otai2 memasak ni dah mencuba esp ..hana jepung,izah si mufin lover,ros jintan manis ..also cik mat gebu kita tu..hahahhahaha.ramai kan dah mencuba..rata2 semua kata kek ni mmg sedap....

ho alah....kek ni sekejap je bertahan kat atas pinggan...pastu...habis daaaaaa...
so resepinya lenda cnp dr izah jer...

PANDAN CHEESE CAKE

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :
Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan.
Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

zarin said...

uhuh, kek ni dah lama masuk dlm list nak buat tp tk buat buat jugak...mintak sepotong buleh? hehe

LENDANUAR said...

zarin...habis daaaaa....sekejap jer bertahan kat atas pinggan tu..x sempat nak wat display pun..mmg sedapp & lembut..cepat g buat......hihihihih

kakrose@kakyon said...

tengok kek yg lenda buat ni terasa lapar pulak.hehe

aeinio said...

wahhh da dpt idea nak wat cake utk harini.. tq...

izahdaut said...

kak lenda..ni nk kena cukai 2 potong..hihihi...sedapkan..tak puas je mkn...

LENDANUAR said...

kak yon: lapar ye...nak offer dah habis dah kek ni.....next time kalo lenda buat lagi lenda caling2 kak yon ye.

aeinio: bagus2....jom buat.berbaloi buat kek ni...lembut jer telsturnya...

izah...hihihhihhi..nak kena cukai ye...boleh aje...mari2 kita pekena pisang goremng ulak pas ni...ptg2 yg panas ni layan pisang goreng + air teh o mmg best...jgn malu2..mari2..

Ayu Safieza said...

sedapnyer kak lenda.......cam mudah je nak wat...tapi tak penah wat gak...he3.....:)

LENDANUAR said...

ayu...mmg agak mudah mbuatnya...pastikan bakar pada suhu 170'c for the 1st 20 minit..pastu turunkan suhu le 140'c for another 40 minit..kalo x turunkan suhu,pasti atasnya akan hitam.hangus/ireng.hihihihihi

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam...Lenda..akak dh buat hari Jummat baru ni memang sedap!!! Nk kira yg Lenda buat x berapa sedap pasal masih berpeluang snap gmbar...akak semua dlm sejarah...pasal belum sejuk dh clear. Tgk hebat ke tidak akak buat..he..he..lawak ye..akak nk buat lain lagi..semua dok demand ni...

LENDANUAR said...

kak noor zaleha..puh dashyat betul penangan kat umah akak nih...masih panas semuanya habis ye....hihihihii.tapi kan kalo ianya fresh from oven...mmg best kan.....

Post a Comment