RSS

FRUIT JELLY

cantikkan warnanya...anak2 semalam tertipu...katanya nak makan oren tapi bila digigit jelly rupanya...tapi mereka suka....


salam pagi sabtu semua....semalam petang mmg terlalu rajinnnnn....dah tgk2 umah kak nor & umah izzah ader fruit jelly ni..umah kak inahar pun ader...xleh jadik ni..ngences jer ...

so xtvt petang semalam ialah buat frut jelly ni....mmg x rugi buat..sedap ye.....resepi cnp jer dr umah izah..tapi lenda ikut style kak nor...tenkiu yer both of u fr the resepi.hihihih..i loike...

nak resepi ,lenda tepekkan jer kat sini buat rujukan .....hmm kalo buat masa party pun ok jerkan...sedap...


FRUIT JELLY by Yani MyR
Bahan-bahan ( 2 orang )

2 biji limau- large size
4g serbuk agar-agar
500ml air + jus limau
50g gula
secubit garam

Potong bahagian atas limau. Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan.
Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.
Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal)

** k.nor ada edit sket bahan2 tu:
k.nor buat 2 adunan jd bahan yg digunakan kena la di ejjas sket
kan dan gula lak spt biasa k.nor mmg kurangkan sbb kurang suka manis2

5 biji limau- large size

10g serbuk agar-agar

1000ml air + jus limau

7 sudu besar gula

secubit garam

2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan

# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi

#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.

#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick

#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

Saya ikut cara kak Nor n tambah sunquick tapi untuk 2 biji oren sahaja.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

9 comments:

Kak Rose said...

wah.... dah merata2 ada jelly ni.... bila nak singgah kat umah kak rose nih.... abang!!! jom g beli oren

LENDANUAR said...

hahahhahahha..kak rose ni lucu lah....dah..dah..tu abg kak rose dah ajak g beli oren tu...kak rose dah siap make up ke blm?

aeinio said...

aduihh semua kedai pon ada.., den jerr yg belum try ini jelly.. suka gak bab2 tipu anak2 ni

LENDANUAR said...

aeinio..hihihihihih,,,jom pakat kita tipu2 anak..jom...hari ni kan cuti,leh le merajinkan diri kedapr....jom....

K.Nor said...

k.rose dah angau dgn jelly gak ya.. hehe

lenda, cun ler jelly tu :)

zarin said...

cantik jelly tu lenda...zarin pun nak buat gaki tp tk terbuat2 lagi...geram je bila tengok comel je jelly tu

LENDANUAR said...

kak nor..hihihih lenda lagi geram tgk kak nor punya jelly lagi cung dr lenda..tapi semestinya kak nur sebagai sifu punya lagi cun kan.....


zarin...cepat2 lah kekedai membeli oren ya.....esok cuti lagi...boleh buat ...syiok bila dimakan ketika sejuk.

Ayu Safieza said...

wahhhh semua nak meng jelly oren kan diri ni....huk3....ayu busy la kak....tak dan meraban kat dapur....mintak sket boleh?????

LENDANUAR said...

salam ayu..xdapek den nak nolong nih...habis dah yu jelly ni......depa dok perabiskan....jgn putih mata noo.....

Post a Comment