RESEPI PUDING LAICI
Source : Chef Hanieliza
Bahan-bahan
· 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
· 6 gelas air
· 11/2 cawan gula
· 1 tin susu cair
· 1 tin laici dalam tin... [mesin sikit]
· 1 tin laici [untuk hiasan]
Cara-cara
· Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
· Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
· Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
· Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
· Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.
· 1 paket agar2 serbuk (10gm)
· 5 cawan air ~ cawan metrik
· 8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
· 1 tin susu cair (400ml)
· 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
· 1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah - hana tak buh
Note dari kak.Nur
· blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
· lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe)
2 comments:
Salam Lenda...waaah sini pulak jangkit puding laici..nasib baik akak dah buat baru2 nih..xpun mmg nak curi sepinngan tuh..hehhee
kak ummi...benda sedap mmg cepat terjangkit kak.hihihih.nak curi sepinggan ye..xdapek lah kak..hadis daaaa
Post a Comment